Arbeidsliv

Er det riktig at oppsigelsestiden blir forlenget på grunn av sykemelding?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har nylig blitt sagt opp fra jobben min og er nå i min oppsigelsestid, som varer i 3 måneder. Sjefen har nå pålagt meg mange flere arbeidsoppgaver enn jeg pleier å ha, hvilket har ført til at jeg er helt utslitt og er blitt sykemeldt av legen. Sjefen sier at når jeg kommer tilbake så må jeg jobbe lenger enn den opprinnelige oppsigelsestiden, for å ta igjen det jeg ikke får gjort mens jeg var sykemeldt. Blir oppsigelsestiden forlenget på grunn av sykemelding?

Konsulent

Svar: Nei, du trenger ikke jobbe lenger enn oppsigelsestiden, selv om du er blitt sykemeldt. Oppsigelsestiden fortsetter å løpe mens du er sykemeldt. Det vil si at du ikke trenger å «jobbe inn» den tiden du har vært borte på grunn av sykemelding. Datoen oppsigelsestiden er ferdig er det tidspunktet du skal fratre.

Et annet spørsmål er om sjefen din har lov til å pålegge deg «mange flere arbeidsoppgaver i oppsigelsestiden enn du pleier å ha». Dette beror på om det er arbeidsoppgaver som kan pålegges i kraft av styringsretten. Dersom det er arbeidsoppgaver av en helt annen art enn det du opprinnelig gjør, er det tvilsomt om arbeidsgiver har slik adgang. Ytterligere problematisk blir dette dersom du blir sykemeldt som følge av de nye arbeidsoppgavene. Arbeidsgiver har en tilretteleggingsplikt, som også gjelder i oppsigelsestiden.

Du skriver du nylig ble oppsagt. I den forbindelse er det greit å merke seg noen frister: Dersom du ønsker å bestride oppsigelsen, har du 14 dager på deg til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Søksmålsfristen er 8 uker fra du mottok oppsigelsen, evt. 8 uker fra forhandlingene ble avsluttet. Hvis du kun skal kreve erstatning er søksmålsfristen 6 måneder. Se arbeidsmiljøloven § 17-4(1). Jeg anbefaler at du tar kontakt med advokat for videre hjelp dersom du skal bestride oppsigelsen.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS