Arbeidsliv

Det er blitt litt mindre forskjeller mellom kvinner og menn de siste årene, men det går fortsatt sakte, viser tall fra SSB.

Joda, kvinner tjener faktisk mindre enn menn - samme hvordan man ser på det

Kvinnelige ledere tjener 80 prosent av lønnen til sine mannlige kollegaer.

Publisert Sist oppdatert

Det viser ferske SSB-tall som omtales av Dagens Næringsliv som den mest omfattende undersøkelsen av lønnsforskjellene mellom norske kvinner og menn noensinne.

Og tallene er nedslående for de som ventet å finne marginale forskjeller. Norske kvinner tjente i snitt 86 prosent av menns månedslønn i 2016. Til sammenligning tjente kvinnene 83 prosent av menns lønn i 2000.

Undersøkelsen har tatt høyde for en rekke variabler som kan tenkes å spille en viktig rolle i å forklare forskjellene, blant annet arbeidstid, lønnsnivå, bransje, sektor, utdannelse og alder og stillingsnivå.

Men uansett hvordan man snur og vender på det kommer forskning frem til det samme: Kvinner tjener rett og slett mindre, særlig blant de mest seniore (i form av både alder og stilling) i arbeidsmarkedet - hvor lønnsforskjellene alltid har vært store.

Et overraskende funn er at forskjellene er størst for ansatte i 100-prosentstillinger, mens forskjellene er minimale for ansatte i midlertidige stillinger.

– Øyeblikksbildet vi har per 2016, viser at arbeidstid gir lite utslag. Forskjellen ligger blant de heltidsansatte og dem med høyere utdannelse, sier seniorrådgiver Sigrun Kristoffersen i SSB til avisen.

 
null
Powered by Labrador CMS