Arbeidsliv

Lakseeksporten til Europa går tilbake, men det er fortsatt sterk etterspørsel etter laks i det globale markedet. Eksporten til USA økte med 1045 tonn siste måned, sammenlignet med januar 2016.

Norge selger mindre laks i Europa

I januar økte verdien av den norske lakseeksporten med 1,1 milliard kroner. Samtidig faller salget til Europa, mens det øker til USA og Asia.

Publisert Sist oppdatert

Norge eksporterte 170.000 tonn sjømat for totalt 7,6 milliarder kroner i januar. Det er en volumnedgang på 11 prosent og en verdiøkning på over 891 millioner kroner eller 13 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

– Starten på sjømatåret 2017 er preget av det reduserte utbudet av laks fra Norge og fortsatt høye priser. Det bidrar til at det selges mindre laks i Europa. Mer laks finner imidlertid veien til USA og Asia, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd.

Norge eksporterte totalt 70.100 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner i januar. Reduksjonen i eksportvolumet til EU var 5.400 tonn, mens den totale nedgangen i volum var 2.700 tonn. Verdien økte med 1,1 milliard kroner eller 25 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 55,56 kroner i januar 2016, var den 72,37 kroner per kilo i årets første måned. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge.

Høy laksepris har bidratt til at en større andel av laksen som går til Europa bearbeides. Størrelsen på pakningene reduseres og prisen ut til forbruker øker.

– I enkelte butikker i Tyskland må man nå betale 300 kroner per kilo for ferdigpakket laks, sier lakseanalytiker Paul Aandal i Norges sjømatråd.

Powered by Labrador CMS