Arbeidsliv

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil opprette et eget kompetansefond for arbeidslivet.

Ap vil opprette eget «kompetansefond»

Ap vil ha et eget «kompetansefond» for arbeidslivet. Staten skal betale mesteparten av gildet, men hvor dyrt dette blir, vites ikke.

Publisert Sist oppdatert

Kompetanse er det nye mantraet for norske politikere. I dagens teknologidrevende arbeidsliv, holder det ikke med å ta en utdanning i slutten av tenåra, og leve lykkelig på den resten av arbeidslivet.

Alle politiske partier sysler derfor med ulike modeller for kontinuerlig kompetanseheving og livslang læring.

Også Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp spørsmålet om kompetanse i sin tale til partiets landsstyre tirsdag, der det såkalte Arbeidslivsutvalgets forslag til ny arbeidslivspolitikk for Ap ble lagt fram.

Eget fond

Arbeiderpartiet er opptatt av å få på plass et spleiselag – der staten, arbeidsgiverne bidrar mest, men der arbeidstakerne nok også må spytte i sin skjerv.

Støre pekte i sin tale spesielt på Arbeidslivsutvalgets forslag om et kompetansefond som gir ansatte rettigheter til etter- og videreutdanning gjennom arbeidslivet.

Arbeidslivsutvalget har kalt dette for «Lære på jobb». Utvalget skriver at det skal «etableres et kompetansefond som skal sikre kompetanseutvikling hos arbeidstakerne der alles arbeidsevne blir tatt i bruk, den enkelte kan stå lenger i arbeid og at næringslivets konkurranseevne og kvaliteten på offentlig sektor styrkes. Gjennom fondet stiller myndighetene opp med finansiering og arbeidsgiverne gir arbeidstakerne mulighet til kompetanseutvikling i arbeidstiden. Det organiserte arbeidslivet gis en sentral rolle i satsingen».

Ap vil altså «opprette bedrifts- og arbeidsnære programmer for læring i virksomheter og bransjer», som det heter partiets partiprogram.

Les mer om Aps arbeidslivspolitikk:

KompetanseFUNN

Behovet for kontinuerlig kompetansebygging på norske arbeidsplasser har med digitalisering, teknologi og endringstempo å gjøre. Den kompetansen du har med deg ut i din første jobb, vil garantert ikke være tilstrekkelig for et langt arbeidsliv.

Ifølge Støre er det dype forskjeller mellom hvordan høyresiden og Arbeiderpartiet vil håndtere et arbeidsliv som er i endring.

– Regjeringens hovedgrep for å skape jobber er store skattekutt. Vårt svar er og må være kompetanse, sa Støre.

Regjeringen har imidlertid også tenkt tanker om kompetanseheving i arbeidslivet. En idé som har versert i arbeidslivsmiljøet en stund, og som regjeringspartiet Høyre har på programmet, er kompetanseFUNN, løst basert på skatteFUNN-ordningen som gir skattefradrag for investeringer i innovative prosjekter.

Vel har ideen om kompetanseFUNN, med skattekutt å gjøre, men venstresiden har foreløpig ikke slått forslaget til jorden. Dette er tanker som Høyre har fått kred fra hos både NHO og LO.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen har tidlifgere sagt til Dagens Perspektiv at han «ikke er avvisende til ideen», og at KompetanseFUNN «kan være et element som senker terskelen for små og mellomstore bedrifter som kanskje ikke har de samme insentivene til å investere i kompetanse som de store konsernene».

Der vi før lå helt i toppen i Europa, har vi nå nådd midten på Europa-statistikken på vei ned

De som faller utenfor

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre bekymrer seg også for at andelen menn i arbeidsfør alder faller utenfor jobb og utdanning og mener at svaret er økt kompetanse også for denne gruppen.

Ap-lederen pekte på statistisk som viser at andelen menn mellom 24 og 55 år som er i arbeid, faller kraftig.

– Der vi før lå helt i toppen i Europa, har vi nå nådd midten på Europa-statistikken på vei ned. Dette var ryggraden i det norske arbeidslivet, sa han.

På dette området kaller Aps arbeidslivsutvalg sitt grep for «Lære på vei til jobb».

Det foreslås «et nasjonalt løft for å sikre personer som står utenfor arbeidslivet muligheter for å tilegne seg arbeidskvalifiserende kompetanse. Dette gjøres i et samarbeid mellom Nav, utdanningssystemet og arbeidslivets parter. En særlig satsing skal være rettet mot unge som i dag står utenfor aktivitet, arbeid eller utdanning».

Hvordan de nye forslagene skal finansieres og organiseres rent konkret, gjenstår å se.

Powered by Labrador CMS