Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Arbeidslivet taper 1,1 milliarder ved å ikke forebygge rusproblematikk

Slik reduserer du tapet.

Publisert Sist oppdatert

En rapport fra tidligere i juli, utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse på vegne av Akan kompetansesenter, viser at alkoholrelatert fravær og ineffektivitet koster arbeidslivet minst 1,1 milliard kroner per år.

I tillegg kommer kostnader som ikke kan beregnes, som tiden leder bruker på bekymring, merarbeid for andre, arbeidsmiljøbelastning og en eventuell oppsigelse.

Samfunnet taper derimot langt mer enn de beregnede kostnadene for arbeidslivet. Disse kostnadene inkluderer blant annet langtidsfravær, arbeidsledighet, sykdom, ulykker og kriminalitet.

Mistanke er omsorg

Forebygging av rus og avhengighet hindrer at problemer får utvikle seg og gir mulighet til å reversere negativ utvikling på et tidligere tidspunkt.

Det skaper også en lavere terskel for å komme med bekymringsmeldinger og be om hjelp selv. I tillegg er det kostnadsbesparende og en god måte å ta vare på ansatte.

Forebyggende arbeid handler om holdninger og kultur, og hva vi kan gjøre med det. Akan kompetansesenter anbefaling er:

  • Ha en tydelig og kjent holdning til hva som er greit og ikke greit

  • Sett ledere i stand til å gjennomføre bekymringssamtaler

  • Gi et tilbud om hjelp til de som har problemer

Akan har gjennomført en case med Norges største leverandør av kollektivtrafikk, nemlig Sporveien. Kompetansesenteret påpeker at dette er en virksomhet som jobber svært godt med forebyggende tiltak.

Resultatet viser at forebyggende arbeid skaper trygger ledere gjennom opplæring og informasjon og åpenhet om hva som gjelder og at det er ok å melde ifra om mistanke.

Powered by Labrador CMS