Arbeidsliv

Minister for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø presenterte den reviderte langtidsplanen for forskning og høyere utdanning på Universitetet i Oslo.

– Høyere utdanning i skyggen av kunnskaps-Norge

Norsk studentorganisasjon savner konkrete tiltak for bedre kobling mellom forskning og høyere utdanning i langtidsplanen som statsråd Iselin Nybø la frem i går.

Publisert Sist oppdatert

Langtidsplanen som ble lagt frem i går presenterer en oppdatering av satsningsområdene for forskning og høyere utdanning fremover. Satsningene på høyere utdanning i denne stortingsmeldingen er på 250 millioner kroner.

– Vi savner mer håndfaste satsinger på kvalitet i høyere utdanning. Sammenlignet med resten av satsingene i langtidsplanen får høyere utdanning 1 milliard kroner mindre enn det vi ser av satsing på forskning- og utvikling og teknologi. Høyere utdanning er fortsatt plassert i skyggen i kunnskaps-Norge, sier leder av NSO Håkon R. Mikalsen i en pressemelding.

Krever flere kvalitetsprosjekter

Satsingen på 250 millioner til kvalitet i høyere utdanning i langtidsplanen for de neste fire årene kan ifølge regjeringen blant annet gå til styrking av Nasjonal arena for kvalitet i høyere utdanning, mer praksis, og læringsarealer.

I 2018 ble 20 millioner bevilget til arenaen og i tillegg ble det gitt tildelingene til åtte eksisterende Sentre for fremragende utdanning (SFU) på 40 millioner kroner.

– Det er bra med midler til kvalitetsutvikling og her har vi store forventninger til hva disse midlene skal bidra til. Her forventer NSO at det settes av midler til nye utlysninger av Senter for fremragende utdanning (SFU) og flere kvalitetsprosjekter for institusjonene, sier leder av NSO Håkon R. Mikalsen.

Praksis i alle utdanninger

Utover de 250 millionene presenterer regjeringen få konkrete virkemidler, mener studentene.

– NSO hadde forventet større koblinger mellom forskning og høyere utdanning. Her kunne regjeringen kommet med endringer i ordningene hos forskningsrådet for å legge mer til rette for studentdeltakelse i forskning. Dette må Nybø komme tilbake med løsninger på, sier Håkon R. Mikalsen.

Langtidsplanen lover satsinger på praksis i høyere utdanning, i første rekke i kommunesektoren for helse- og sosialfagstudenter. NSO reagerer på at det i denne langsiktige planen ikke legges frem planer om praksis i all høyere utdanning. Alle studier i høyere utdanning trenger mer og bedre praksis.

– Praksis er viktig for at studenter får en reell opplevelse av faget sitt og er en arena der man lærer gjennom å anvende kunnskapen sin. Vi forventer at regjeringen stiller krav til alle institusjoner om å styrke eksisterende tilbud og opprette praksis i alle utdanningen hvor det ikke er tilbud om praksis i dag, sier Mikalsen.

NHO fornøyde

NHO er godt tilfreds med regjeringens forslag til Langtidsplan for forskning og høyere utdanning, ifølge fungerende administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

I langtidsplanen for 2019 til 2028 foreslår Regjeringen en opptrapping på til sammen 1,5 milliarder kroner. 800 millioner kroner av dette skal gå til et teknologiløft, 450 millioner kroner til fornyelse og omstilling i næringslivet, samt 250 millioner kroner til kvalitet i høyere utdanning.

– Dette er godt i tråd med NHOs overordnede prioriteringer, og det er bra at det kommer forpliktende opptrappingsplaner som berører flere departementer enn Kunnskapsdepartementet, sier Almlid.

NHO forventer en betydelig opptrapping av midler til den nye nasjonale arenaen for kvalitet i høyere utdanning. Arenaen må åpne for kvalitetsprosjekter som styrker samspillet mellom akademia og næringslivet, for eksempel utvikling av praksistilbud med høy kvalitet.

– Styrkingen på kun 25 millioner kroner som ligger i budsjettforslaget for 2019, er for lite. For å sikre en god opptrapping mener vi at arenaen for kvalitet må styrkes med minst det dobbelte, sier Almlid.

Powered by Labrador CMS