Arbeidsliv

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har godkjent en ny instruks som i praksis kaster fagforeningene på gangen når militære stillinger på høyeste nivå skal besettes.

Kaster fagbevegelsen ut av ansettelsesprosesser i Forsvaret

Forsvarsdepartementet innskrenker muligheten til innsyn og kaster fagforeninger på gangen når de i framtiden skal ansette militært personell på høyeste nivå.

Publisert Sist oppdatert

Når de høyeste militære stillingene i Forsvaret skal besettes har det vært vanlig at fagforeninger og andre berørte aktører får innsyn i listen over aktuelle kandidater tidlig, og anledning til å uttale seg før avgjørelser fattes.

Nå har Forsvarsdepartementet kastet fagforeningene ut av prosessen, og strammet kraftig inn i deres innsynsmuligheter.

Dagens Perspektiv kjenner til at departementet 23. august la frem en ny instruks for Forsvarsledelsen om ansettelsesprosesser som angår militært personell med grad brigader, flaggkommandør og høyere. Dette er høyeste nivå i Forsvaret.

– Nå ønsker departementet at vi ikke lenger skal få listene og muligheten til å uttale oss om dem, bekrefter nestleder Rune Rudberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO).

«Ubehagelig»

– Jeg må si at dette er underlig. Alle statsrådene som har sittet i Forsvarsdepartementet i de siste 15 åra har vært opptatt av denne åpenheten. At det nå plutselig kommer andre signaler setter jeg store spørsmålstegn ved. Hvor hensiktsmessig er det at vi ikke skal ha innsyn og en viss offentlighet i disse tilsettingsprosessene? spør han.

Mandag 3. september ble det holdt et møte i Forsvarets kontaktforum, mellom representanter for Forsvarsdepartementet og fagforeningene.

Der skal representanter for departementet ha vist til både Statsansatteloven og Grunnlovens paragraf 21, som sier at «Kongen velger og beskikker, etter å ha hørt sitt statsråd, alle sivile og militære embetsmenn», for å understreke at de har loven på sin side.

Begrunnelsen for selve endringene var imidlertid en helt annen, forteller Torbjørn Bongo, leder i Norsk Offiserforbund:

– Den administrative toppledelsen i departementet fortalte i et møte at departementet og statsråden synes at det er ubehagelig at det er så mange som er involvert i prosessen hvis noen andre enn den som er anbefalt blir valgt.

– Vi bestrider ikke at det er departementet, statsråden og regjeringen som har siste ord i saken. Men vi vil gjerne få lov til å mene noe og komme med våre råd før det besluttes noe. Jeg forventer også at statsråden har en begrunnelse hvis han for eksempel velger noen andre enn den først forsvarssjefen peker på og deretter vi mener noe om. Finnes det en god begrunnelse, har jeg ingen problemer med at det velges noen andre. Men å kaste oss på gangen og stenge oss ute, da blir jeg provosert, sier Bongo.

Rudberg i BFO slutter seg til kritikken, men oppfattet begrunnelsen fra departementet annerledes.

Han ble fortalt at endringene er «et politisk ønske». Det forstår han lite av, ettersom forsvarsministre i flere regjeringer før dagens og på tvers av partiblokkene, har vært positive til innspill fra fagbevegelsen.

Rudberg mener endringene vil slå svært uheldig ut i organisasjonen.

– Det vil selvfølgelig føre til spekulasjoner rundt utvelgelsene, spesielt der det kommer en uventet utnevnelse, sier Rudberg.

BFO har derfor bedt departementet om å vurdere saken på nytt, noe han fortsatt håper vil skje.

I en e-post til Dagens Perspektiv bekrefter ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe endringene, og forsikrer at den nye instuksen har blitt kvalitetssikret opp mot det lovfestede prinsippet i statsansatteloven om at den best kvalifiserte søkeren skal tilsettes.

Direktør ved Forsvarsstabens HR-avdeling, Tom Simonsen, skriver følgende i en e-post til Dagens Perspektiv:

«Instruksens endring hva angår involvering av arbeidstakerorganisasjonene i prosessen med å innstille til tilsetting/utnevning av offiserer på embetsnivå er en departementsintern prosess. Forsvarsstaben forholder seg derfor kun til den del av instruksen som regulerer vår del av prosessen. Til dette arbeidet er instruksen dekkende.»

Powered by Labrador CMS