Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må jeg jobbe ut ­oppsigelsestiden?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg ønsker svar på en hypotetisk problemstilling. Jeg får tilbud om en stilling og jeg takker ja til denne. Jeg har tre måneders oppsigelsestid, men min nye arbeidsgiver ønsker at jeg skulle begynne så snart som mulig. Jeg har to uker ferie til gode, samt oppspart 60 timer på timebank.

  1. Hva er mulighetene for å kunne starte direkte i ny jobb uten å jobbe ut oppsigelsestiden?

  2. Hvis svaret er «ja» på første spørsmål, hvilke rettigheter må jeg være oppmerksom på at jeg får ved en slik avslutning av mitt arbeidsforhold?

  3. Har jeg krav på å få utbetalt for to uker ferie og 60 timer i timebank?

Ansatt i offentlig/ kommunal sektor.

Svar: I utgangspunktet er du forpliktet til å jobbe i oppsigelsestiden dersom din nåværende arbeidsgiver ønsker dette. Hvis arbeidsgiver aksepterer frivillig fratredelse tidligere, er jo dette også helt ok. Ditt spørsmål er imidlertid knyttet til ferie og opparbeidet «timebank». Vi kan dessverre ikke svare på spørsmål rundt «timebank», da dette krever at vi har sett avtale og vilkår for opptjening og utbetaling av denne. Vi kan imidlertid si følgende – hypotetisk og generelt – om ferie:

Du har krav på å få ta ut minimum 3 uker ferie før 30. september, jf ferieloven §§ 8 jf 6 og 7. Har du to uker ferie til gode, må disse enten betales ut (feriepenger) eller tas ut som fri i oppsigelsestiden. Ferieloven § 8 (4) sier at en arbeidstaker kan kreve at ferie avvikles før oppsigelsesfristens utløp, hvis det etter dette tidspunkt ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden (til 30. september) eller ferieåret (til 31. desember). Samtidig sier bestemmelsen at arbeidstaker ikke kan kreve at ferie legges til tiden før 30. september dersom oppsigelse er gitt etter 15. august.

Hvis du ikke får tatt ut opparbeidet ferie har du krav på å få utbetalt tilsvarende andel feriepenger.

Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS