Arbeidsliv

– Norge har verdens høyeste sykefravær. Jeg ønsker at sykelønn skal bli en del av valgprogrammet, vi bør avklare dette med våre velgere, sier Heidi Nordby Lunde.

Må våge å ta de ­upopulære debattene

Heidi Nordby Lunde vil gjerne endre sykelønnsordningen. Det er upopulært langt inn i Høyre.

Publisert Sist oppdatert

Heidi Nordby Lunde sitter hun i arbeids- og sosialkomiteen for Høyre.

I høst tok hun til orde for at endringer i sykelønnen, som lenge har vært fredet, bør bli valgsak for Høyre.

– Norge har verdens høyeste sykefravær. Jeg ønsker at sykelønn skal bli en del av valgprogrammet, vi bør avklare dette med våre velgere. Jeg har hatt denne diskusjonen med statsministeren, og hun er veldig uenig med meg, erkjenner hun, men presiserer at hvis alle skal i arbeid, må partiet tørre å ta i denne upopulære debatten.

Hvis jeg skulle gitt råd til bedrifter i privat næringsliv, der fraværet er over fem prosent, om hva de bør satse på av innovasjon eller sykefravær, ville jeg ikke vært i tvil: Jeg ville sagt «gå for å rydde opp i sykefraværet» Det lønner seg utvilsomt mer for bedrifter å gjøre tiltak som gjør at arbeidstakerne får det bedre på jobb.

Etter en studietur til Sverige ble hun riktignok mer kritisk til karensdagen, men ønsker at også den blir diskutert politisk.

– Når sosialdemokratene i Sverige velger å ikke reversere endringene som ble gjort, altså innføring av karensdag, så bør vi kunne diskutere det her også. Det er et paradoks at en kreftsyk som er syk i ett år og en dag, skal få redusert sin lønn til 66 prosent, mens jeg som er arbeidsfør skal få full lønn hvis jeg er borte med forkjølelse i fire dager.

Posten har klart det

Nordby Lunde viser til suksesshistorien fra Posten, en bedrift med over 16.000 ansatte.

– De klarte å halvere sykefraværet, samtidig så de at det fantes sykefravær de ikke klarte å gjøre noe med. De har gått metodisk til verks for å finne svar på hvert enkelt sykefravær. Det kan være ansatte med tungt pårørendeansvar, foreldre som bruker natten på å lete etter en sønn eller datter med rusproblemer, og annet som utløser fravær. Da trenger familien annen hjelp enn sykelønn, fastslår Høyre-politikeren.

Jeg er veldig begeistret for å få flere tilrettelagte arbeidsplasser i privat sektor

Kan du ansette en, kan du ansette tre

Heidi Nordby Lunde mener flere tilrettelagte arbeidsplasser er et viktig grep for å øke sysselsettingen.

– Jeg er veldig begeistret for å få flere tilrettelagte arbeidsplasser i privat sektor.

Hun mener bedrifter har mye å lære av hverandre. Og viser til en nok en suksesshistorie, denne gang fra en Kiwibutikk i Drammen, som har jobbet aktivt med integrering av innvandrere i arbeidslivet og har ansatte fra 18 forskjellige land.

– Flere bedrifter bør kunne se det samme, at kan du ta inn en, kan du ta inn tre, og dra nytte av at du allerede har rutinene inne.

– Men å få hele folket i arbeid, er det realistisk?

– Ja, det er realistisk. Vi har et kjempepotensial for å inkludere flere i arbeidslivet. Samtidig vet vi at vi kommer til å mangle arbeidskraft i fremtiden. Jeg har tro på tiltak som får folk som faller utenfor, som innvandrere og folk med funksjonsnedsettelse, i arbeid. Bare om få år vil denne sysselsettingen lønne seg, da mange eldre forsvinner ut av arbeidslivet.

Nordby Lunde vil understreke hvor viktig det også er for den enkelte, å få hele folket i arbeid.

– Det er mye helse i en arbeidsplass. Det er ikke bare jobb, det er et felleskap og det er vennskap. Når vi ser på forskning på lettere psykiske lidelser, er det å bli værende i jobb den beste medisinen for å holde seg selv frisk.

Powered by Labrador CMS