Arbeidsliv

Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

– Deltidsarbeidere er ikke de store taperne

Direktør i Senter for seniorpolitikk, Kari Østerud, er positiv til den nye pensjonsordningen og legger til at den er mye mer lønnsom enn den gamle ordningen.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere omtalt den ferske analysen «Ny offentlig tjenestepensjon», som er utført på oppdrag av Senter for seniorpolitikk, som viser at det er kvinnelige deltidsarbeidere i helsesektoren som kommer til å tape mest på den nye ordningen.

Direktøren peker derimot på at man må nyansere problematikken og sammenligne den nye ordningen med den avtalen ansatte i det offentlige har i dag.

– Kvinner som har hatt liten tilknytting til arbeidslivet og som har jobbet deltid store deler av livet får liten pensjon etter dagens pensjonsordning også, understreker hun.

Hun mener at den nye pensjonsordningen som nå kommer er bra også for dem som skal jobbe i helse- og omsorgssektoren.

– Det er mulig å få en pensjon det er mulig å leve av. Hvis man hadde fortsatt med den gamle pensjonsordningen og gått av tidlig med pensjon, ville man blant annet på grunn levealdersjusteringen fått veldig lite i pensjon, sier Østerud.

Mindre i pensjon

Hvis man jobber lite og slutter å jobbe tidlig, får du lite i offentlig pensjon. Det gjelder både den gamle og nye ordningen.

– Den nye generasjonen pensjonister kommer til å få pensjon like lenge som dagens pensjonister, men de må ta den ut senere, rett og slett fordi vi lever lenger, sier direktøren.

Endringen går ut på at hvis arbeidstakere ønsker å gå av veldig tidlig, vil de få lite i pensjon, men de vil få veldig mye igjen av å jobbe lenger enn de får i dagens pensjonsordning.

Østerud mener at den nye pensjonsordningen er mye mer lønnsom enn den gamle.

– Vi ser positivt på den nye ordningen, men det krever at vi har et arbeidsliv som gjør det mulig at vi kan stå i arbeid lenger, sier hun.

Arbeidslivet må endres

I fremtiden må norske arbeidstakere jobbe lenger for å opprettholde dagens pensjonsnivå, nettopp fordi vi skal leve lenger. Østerud har forståelse for at noen yrker har en jobb hvor de føler at det er krevende å skulle arbeide lenger, men da mener hun at det er det vi må gjøre noe med.

– Løsningen er ikke å beholde 62 år som pensjonsalder. Løsningen er å sørge for at vi har et arbeidsliv hvor man kan jobbe lenger. Vi har ikke råd til å ha det slik vi har det i dag. Veldig mange flere blir eldre og det blir mange pensjonister å forsørge, sier hun.

Powered by Labrador CMS