Arbeidsliv

Selskapet Transocean offshore tapte sak om tolking av permitteringsreglene i Høyesterett. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett sa nei til redusert lønn ved permittering

Rederiforbundet mente lovens ordlyd tilsa kutt i lønnen ved permitteringer, men Høyesterett mener stikk motsatt.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Rett24 i formiddag.

Høyesterett avsa mandag en dom som handler om hvordan lønnen skal beregnes i arbeidsgiverperioden etter en permittering, og har sitt utspring i problemene i offshorenæringen etter oljeprisfallet i 2014 og 2015, skriver Rett24.

Selskapet Transocean offshore permitterte i 2015 og 2016 340 ansatte, og valgte å beregne lønnen i den 10 dager lange arbeidsgiverperioden etter samme modell som sykepengeordningen – altså med et tak på såkalt 6G i forhold til ordinær lønn. Rederne fikk opprinnelig medhold i Stavanger tingrett, men tapte deretter saken i Gulating lagmannsrett.

Tapte i Høyesterett

Transocean ga seg ikke, og anket til Høyesterett, der de tapte så det suste.

Høyesterett mener spørsmålet om «beregningsgrunnlag» er noe annet enn maksimalgrense: «Oppsummert tilsier allerede en analyse av lovteksten at 6 G-begrensningen ikke gjaldt ved beregning av permitteringslønn», skriver førstvoterende Kristin Normann, og tilføyer at det samme følger av både teori, for- og etterarbeider.

Prosessfullmektig for arbeidstakersiden, Bent Endresen, sier til Rett24 at Rederiforbundet har vært alene om sin tolkning av loven, som de lanserte i 2015.

– NHO har ikke gjort en tilsvarende tolkning, der har det vært vanlig lønn i arbeidsgiverperioden. Etter mitt syn var det rart at denne slapp inn til Høyesterett i det hele tatt, sier Endresen.

Transoceans prosessfullmektig, Pål Tangen fra Rederiforbundet, sier han er skuffet over utfallet.

– Vi må bare ta til etterretning at Høyesteretts tolkning av permitteringslønnsloven er motsatt av det jeg anførte. Resultatet vil få betydning for bedrifter innen boring og offshore service sin mulighet til å bruke permittering ved midlertidige driftsinnskrenkninger, sier Tangen til Rett24..

Han tror resultatet kan føre til at flere arbeidsgivere velger oppsigelser i stedet for permitteringer.

Powered by Labrador CMS