Arbeidsliv

Høyres Heidi Nordby Lunde sier nei til eget varslingsombud, men etterlyser innspill til hvordan varslerne kan følges opp bedre i enkeltsakene. Bildet er tatt under NHOs årskonferanse i 2018.

Mangler alternativer for oppfølging av varslere

Stortingsflertallet sier nei til eget varslingsombud. Utfordringen er å finne alternativer til Arbeidstilsynet for oppfølging av den enkelte varsler.

Publisert Sist oppdatert

Høyres Heidi Nordby Lunde er andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, som tirsdag denne uka arrangerte åpen høring i Stortinget om forslagene til endring i varslingsreglene.

SE HØRINGEN | Her kan du se opptaket fra varslingshøringen i Stortinget

Arbeidstilsynet rett sted

Nordby Lunde står fast ved regjeringens forslag om å si nei til et eget varslingsombud, stikk i strid med hva et enstemmig Varslingsutvalg mente.

Regjeringen har som kjent flertall i Stortinget og dermed er det ingenting som tyder på forkjemperne får gjennomslag for et eget ombud.

LES MER | Varsler kamp for nasjonalt varslingsombud

– Jeg hørte gode argumenter for ombud, men flere som baserte seg på hendelser i litt tid tilbake, før Arbeidstilsynet begynte å bygge opp sin avdeling for varsling, sier Heidi Lunde Nordby til Dagens Perspektiv.

Hun viser også til at flere av dem som uttalte seg i høringen i går hadde endret syn – blant annet NHO, som i likhet med LO støttet et eget ombud i høringsrunden.

– Det var og også flere som ønsket å utvikle ressurser og kapasitet hos Arbeidstilsynet. Summen av hva vi hørte bekreftet egentlig at det er mer riktig å fortsette arbeidet med å bygge kompetanse og kapasitet hos Arbeidstilsynet i stedet for å starte fra null og bygge noe nytt, sier Nordby Lunde.

Flere høringsinstanser har påpekt at opprettelse av et eget varslingsombud vil føre til vanskelige grenseoppganger mellom et ombud og Arbeidstilsynet.

Det er ikke gitt at det skal gjøres hos Arbeidstilsynet

Sprikende meninger

Nordby Lunde sier samtidig at hun vil ta med seg innspillene om hvordan varslerne kan følges opp.

– Det er ikke gitt at det skal gjøres hos Arbeidstilsynet, men de som var for mer beskyttelse av varslere ga ingen alternativer, sier hun.

Arbeidstilsynet har som Dagens Perspektiv tidligere har skrevet ikke mandat til å gå inn i enkeltsaker.

Hva organisasjonene mener om eget varslingsombud, spriker også betydelig. Noen eksempler fra høringen tirsdag:

  • KS ønsker ikke et eget varslingsombud.

  • Akademikerne mener beste løsning er å styrke og utvide Arbeidstilsynets oppgaver.

  • Unio mener Arbeidstilsynets tilsynsrolle vil være i konflikt med å støtte enkeltpersoner i varslingssaker.

  • Norsk rådmannsforum mener et eget ombud vil gjøre det mulig å fraskrive seg ansvaret og bety en fare for at sakene ikke blir tatt tak i.

Tar med innspillene videre

Nordby Lunde understreker at de åpne høringene er til for å gi komitemedlemmene innspill, som de kan ta med seg i den videre behandlingen av saken.

– Jeg syntes det var en god høring i så måte.

Komiteen skal avgi sin innstilling senest 28. mai og Stortinget avgjør etter planen saken 5. juni.

Powered by Labrador CMS