Arbeidsliv

Når fagforeningen «sitter stille i båten», kan ikke den ansatte påberope seg rene tariffkrav på egenhånd, svarer DP-juristene.

Rettigheter i tariffavtale – kan den ansatte kreve dem oppfylt?

Ansatte kan ikke påberope seg rene tariffkrav på egenhånd, svarer DP-juristene.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi er en tariffbundet virksomhet i økonomiske vanskeligheter. Fordi vi har arbeidsavtaler med ansatte som gir stor fleksibilitet med hensyn til omplassering og endring av arbeidsoppgaver, har vi valgt å sette noen av de ansatte over på andre avdelinger. Tariffavtalen vi er bundet av fastsetter at valget av ansatte som skal omplasseres skal bygge på ansiennitet. En av de omplasserte ansatte har påberopt seg denne bestemmelsen i tariffavtalen, og sier han ønsker å gå til søksmål. Vi synes imidlertid dette er urimelig, siden vi har tatt en omstendelig vurdering basert på kompetansetyper og virksomhetens behov – noe som til slutt kommer alle de ansatte til fordel. Av den grunn har fagforeningen valgt å «sitte stille i båten». Hvordan forholder vi oss da til den ansattes krav?

Arbeidsgiver

Svar:

Så vidt vi forstår gir ansettelseskontrakten arbeidsgiver styringsrett til å omplassere arbeidstakere over i en avdeling. Krav som utelukkende bygger på tariffavtale (og ikke arbeidsavtale eller lovverk eller liknende), kan som utgangspunkt bare håndheves av tariffpartene (herunder fagforeningen). I så fall vil det være snakk om tariffbrudd. Den ansatte kan imidlertid ikke påberope seg rene tariffkrav på egenhånd og uten støtte fra fagforeningen. Basert de fakta vi har, behøver dere derfor ikke forholde dere til truslene om søksmål fra den ansatte. Vi anbefaler imidlertid å søke råd enten hos arbeidsgiverforeningen deres eller en advokat.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS