Arbeidsliv

Påvarslede føler seg gjerne alene når en varslingsak eksploderer i mediene.

Utvider tilbudet for å hjelpe påvarslede rådmenn

Publisert Sist oppdatert

Norsk Rådmannsforum - en uavhengig organisasjon for toppledere i kommunene, er bekymret for utviklingen innen varsling i kommunene.

De vil nå utvide det tilbudet til medlemmer med slike problemer.

Advokat Jostein Nordbø er partner i Økland og bistår organisasjonen. Under en høring på Stortinget om endringer i varslingsregelene kunne han fortelle at der er hans erfaring at stadig flere rådmenn får varsler mot seg.

Der gir seg utslag i at flere av medlemmene deres søker støtte i hvordan de skal behandle mediene og andre ting som følger i kjølvannet av en stor varslingssak.

Under sist styremøte i Norsk Rådmannsforum ble det vedtatt å utvide tilbudet som i dag begrenser seg til juridisk bistand.

Hva det utvidetet tilbudet skal bestå i, er ikke klart ennå, men tjenster som mediehåndtering og stressmestring skal være aktuelt.

Daglig leder i Norsk Rådmannsforum, Gudrun Haabeth Grindaker, er klar på at varsling er viktig også i kommunene - særlig for å forhindre korrupsjon og misligheter, men at man så langt i arbeidet med nye regler for varsling ikke i tilstrekkelig grad har tatt hensyn til de det varsles på.

– Undersøkelser har vist at varlsene ofte handler om destruktiv ledelse, uttalte hun under høringen.

Norsk Rådmannsforum mener at en hel kommune kan bli satt ut av spill av en store varslingsak mot toppledelsen. Og slike saker har det vært flere av i det siste.

Avisen Kommunal Rapport pekte nylig på to eksempler hvor rådmenn var blitt varslet på for sin adferd mot ansatte. Sakene endte med at rådmannen gikk av.

– Vi ser at varslene ofte er tilknyttet store endringsprosesser, eller at varsling brukes for å hindre omstilling, sier Grindaker.

Nordbø og Grindaker mener man må ha løsninger hvor den det varsles på ivaretas på en god måte.

– Man må gjennomføre undersøkelser i løpet av kort tid for at kommunenen ikke skal bli fullstendig lammet, sa Nordø under høringen.

Norsk Rådmannsforum har ikke tall på hvor mange rådmenn som blir utsatt for varsler, men har bestilt arbeid som skal belyse dette senere i år.

Powered by Labrador CMS