Arbeidsliv

25 prosent vasker seg ikke på hendene før lunsj

– Vi er for slappe, men det er ikke overraskende, hevder sjef for hygieneselskap.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en gjentakelse av en gammel historie. Hvis nordmenn har mer fokus på på hygiene på jobben og ellers, blir det mindre smitte. Nå er det spesielt viktig at vi alle følger Folkehelseinstituttets råd, sier Espen Agnalt, leder for hygienebedriften Rentokil Initial.

I en undersøkelse, foretatt av YouGov, kommer det frem at hver fjerde person forteller at hen dropper håndvasken før lunsj. Det innebærer at skitne hender kommer i kontakt med munnen, noe som er en vanlig årsak til at smitten forflytter seg inn i kroppen.

Såpe er best

– Vi tenker ikke på smittekildene. Vi må også være klar over at vi ikke bør gjøre oss avhengige av desinfeksjonsmidlene, og at vi heller bruker såpe og vann. Lipider, som er fettstoffer, danner skallet i koronaviruset. Likt løser likt, derfor løser fettet i såpen opp skallet til viruset, og dermed fungerer ikke organismen lenger, utdyper Agnalt.

Antibac-en er i stedet fin å bruke utendørs, der man ikke har tilgang på vann. Den desinfiserer hendene, men inneholder altså ikke lipider.

Agnalt hevder at oppmerksomheten om håndhygiene ikke kan bli for stor. Den er basisen for all hygiene.

Rengjør mobil og pc ofte

Agnalt anbefaler også at mobiltelefon og datamaskin rengjøres ofte.

– Bruk desinfeksjonsmiddel med skum, ikke vann. Sprit kan brukes, men vær forsiktig med væskemengden, sier han.

I bilen bør vi tenke på hvor hendene har vært, og når vi vasket oss sist.

– Men resultatene fra undersøkelsen er ikke overraskende. Det er der vi pleier å ligge. Og de er like slappe i andre land. Det er spesielt guttene som sluntrer unna, forteller Agnalt.

– Bli litt nabokjerring

Espen Agnalt anbefaler oss om å bli litt nabokjerringer på jobben.

– Det er viktig at vi minner hverandre på å vaske seg. Det er viktig å ha respekt for den andre personen når man skal håndhilse, utenom korona-tidene. Nå er vi flinkere på dette, tror jeg, på grunn av koronaviruset. Men jeg håper og tror at vi skal bli mer oppmerksomme på dette også etter at virusutbruddet har lagt seg, sier han.

Foto Espen Agnalt viser hvordan det skal gjøres. Foto: Skaugrud / Coxit.

Men slik har det ikke alltid vært. Da Espen Agnalt var pølseselger på Ekebergsletta, under Norway Cup da svineinfluensaen herjet, var det Antibac over alt.

– Da jeg kom tilbake året etter var alt borte, sier han.

– Ikke frykt bakterier

1,5 kilo av kroppsvekten til et menneske består av bakterier. Ikke alle av disse er farlig, og noen av dem trenger vi.

– Vi skal ikke frykte bakterier generelt. Det er de farligste bakteriene vi skal bekjempe. Derfor må vi være mer forsiktige på jobb og offentlige steder, avslutter han.

Agnalt presiserer også at man bør unngå lufttørking. Det virker nemlig mot sin hensikt.

– Lufttørking er en virusbombe. Når du putter hendene dine i tørkeren, spres viruset opp i ansiktshøyde og da har vi det gående, advarer han.

YouGov-undersøkelsen er landsrepresentativ, og hadde 1008 respondenter.

Powered by Labrador CMS