Arbeidsliv

– Begrenser handlingsrommet for norsk arbeidsliv ved å gjøre politikk til juss

Juridisk betenkning bestilt av KS sår tvil om Oslo-modellens lovlighet. Fagbevegelsen i harnisk.

Publisert Sist oppdatert

Det offentlige kjøper inn for 600 milliarder hvert år. Den største delen av dette er innen bygg og anlegg. Nå er valget av såkalt seriøistetsmodell for bygg- og anlegg i ferd med å bli det neste store slaget i EØS-krigen.

Klassekampen melder torsdag at bystyret i Stavanger vil innføre en modell for seriøsitetskrav hentet fra Oslo.

Oslo-modellen er et sett med regler for hvordan innkjøp skal utføres. Den er bare en av mange forskjellige modeller for seriøsitetskrav, men den regnes som streng.

Det rettes blant annet strenge krav til bruk av innleie og underleverandører. Man må ha minst ti prosent lærlinger på kommunens prosjekter, og en høy andel av de som jobber der må være faglærte.

Problemet er at bare at kommunedirektør i Stavanger fraråder innføring av Oslo-modellen basert på en juridisk betenkning fra advokater i Wiersholm.

Rapporten ble utført for KS.

Ifølge Klassekampen slår rapporten fast at flere deler av Oslo-modellen er ulovlig. Dette gjelder krav om bruk av fast ansatte, krav om faglærte håndverkere og avgrensninger om innleie.

Stavanger kommune vil trolig likevel innføre modellen i formannskapet torsdag.

Rådgiver i LO, Jonas Bals, skriver i Dagsavisen at Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening er blitt enige om en rekke anbefalinger som de har ønsket å få med seg KS på.

Ifølge Bals var svaret fra KS å sende anbefalingene ut til juridisk vurdering hos det samme advokatfirmaet som utredet byggeprosjektet Nytt nasjonalmuseeum, og som konkluderte med brudd på flere bestemmelser i allmenngjøringsforskriften og i arbeidsmiljøloven, ulovlig innleie, ulovlige arbeidstidsordninger og en rekke andre ting, men som likevel konkluderte med at det ikke kunne karakteriseres som sosial dumping.

Han mener KS har vært en bremsekloss mot å bruke innkjøpsregelverket som et verktøy for å ivareta ulike samfunnshensyn.

«KS forsøker å begrense handlingsrommet vårt i kampen for å gjenvinne kontrollen over norsk arbeidsliv, ved å gjøre politikk til juss», skriver Bals.

– Grunnleggende misforståelse

Slike uttalelser vil KS ha seg frabedt.

– Det faller på sin egen urimelighet, sier direktør for interessepolitikk Helge Eide i KS til Dagens Perspektiv.

Eide mener Bals er misforstått hva KS står for.

– Politikken utføres innenfor de rammene som regelverket legger. Det er politikerne som vedtar norske lover. Det kan ikke være meningen at vi skal gi fullstendig blaffen i det som allerede er vedtatt av lover og regler, sier Eide.

Han forklarer at KS ønsker å kartlegge rammene for hva som faktisk er mulig innefor EØS-regelverket.

– Dersom rammene viser seg å være for små, så er det tema for politikerne å gjøre noe med det. Vi er med å skape ryddighet i disse prosessene, sier Eide.

Powered by Labrador CMS