Arbeidsliv

Den ansatte kommer ofte for sent, retter seg ikke alltid etter beskjeder, og har vært frekk mot kundene.

En ansatt er frekk mot kundene og kommer for sent. Kan vi si han opp uten advarsler?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt i vår virksomhet som vi ikke lenger ønsker å beholde. Den ansatte kommer ofte for sent, retter seg ikke alltid etter beskjeder, og har vært frekk mot våre kunder. Problemet er at vi ikke har gitt den ansatte noen advarsler.

Både nærmeste leder og andre ansatte har sagt ifra til vedkommende om at slike hendelser som nevnt over ikke er «greit», men det har aldri blitt formalisert som advarsel. Må vi ha gitt den ansatte en advarsel før vi kan si han opp?

Svar: Arbeidsmiljøloven sier ingen ting om advarsler i relasjon til oppsigelse. Det er altså ikke noe lovbestemt krav om at det må være gitt advarsel i forkant av en oppsigelse. Terskelen for å si opp en arbeidstaker er imidlertid høy.

Når oppsigelsen som her gjelder «arbeidstakers forhold» (pliktbrudd, manglende arbeidsprestasjoner, samarbeidsproblemer mv.) vil det derfor kunne få betydning for oppsigelsens saklighet hvorvidt det er gitt advarsler i forkant.

At det er gitt en advarsel har særlig betydning fordi den viser at den ansatte har fått muligheten til å forbedre seg, og at vedkommende er innforstått med at det vil kunne få konsekvenser for arbeidsforholdet dersom man ikke tar tak i forholdet.

Kan man dokumentere at vedkommende har fått beskjed om at adferden ikke er akseptabel, vil imidlertid dette ha betydning selv om det ikke er gitt en formell advarsel. Betydningen av at advarsel er gitt beror også på hvor alvorlige forhold det er snakk om.

Blir pliktbruddene alvorlige nok i innhold og omfang, vil spørsmålet om hvorvidt det er gitt advarsel få mindre betydning. Det sikreste vil imidlertid være å gi den ansatte en skriftlig advarsel, før man tar steget mot oppsigelse.

Powered by Labrador CMS