Arbeidsliv

Ved reiser til annet sted enn det faste arbeidsstedet utenom normal arbeidstid må det foretas en konkret vurdering.

Har jeg krav på ekstra betaling for reiser til kunder og møter utenfor kontoret?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I min jobb må jeg ofte reise utenom vanlig arbeidstid til kunder og i møter andre steder enn kontoret. Er tiden jeg bruker til dette å regne som arbeidstid, og vil jeg ha krav på ekstra betaling?

Svar: Definisjonen av hva som er arbeidstid er formulert i arbeidsmiljøloven § 10-1 slik at den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver er arbeidstid, og den tiden arbeidstaker ikke står til disposisjon er arbeidsfri.

Reisetid er ikke en egen kategori, og tiden som brukes på reise må vurderes konkret for å avgjøre om man kan sies å «stå til disposisjon» eller ikke. Det som er sikkert er at reise til og fra et fast arbeidssted normalt ikke er arbeidstid.

Reiser fra fast arbeidssted innen arbeidstiden med retur tilbake til kontoret innen normal arbeidstid er normalt arbeidstid. Ved reiser til annet sted enn det faste arbeidsstedet utenom normal arbeidstid må det foretas en konkret vurdering.

For det første må selve reisen være nødvendig for at du skal kunne utføre de pliktige arbeidsoppgavene dine på det sted arbeidsgiver har bestemt. Reiser for å delta på kurs eller sosiale arrangementer vil normalt ikke innebære utførelse av arbeidsoppgaver, og vil i utgangspunktet ikke være arbeidstid. Videre er det et spørsmål om arbeidstaker under reisen «fritt og uavbrutt kan beskjeftige seg med egne interesser».

Kan du for eksempel selv bestemme reisemåte, reiserute og har mulighet til private gjøremål underveis? Kan man det, er det et moment mot at reisen er arbeidstid. Det vil også kunne tale for at reisetiden er arbeidstid om du er pålagt restriksjoner under reisen.

Dette kan være at du benytter firmabil med logo og er instruert om at det ikke er tillatt med private gjøremål på reisen, som for eksempel henting/levering i barnehage eller handling av husholdningsvarer.

Det spiller ingen rolle hvor ofte du har pliktig oppmøte på annet sted enn det faste, med mindre det faste oppmøtestedet endres. Endres det faste oppmøtestedet, vil utgangspunktet igjen være at reiser til og fra dette stedet ikke er reisetid.

Arbeidsmiljølovens bestemmelser om hva som er arbeidstid sier ikke noe om lønn for arbeidstiden. Så selv om en reise klassifiseres som arbeidstid etter loven, så vil ikke dette automatisk utløse noen lønnsplikt.

Lønn for reisetid kan være regulert i tariffavtale eller i arbeidsavtalen. Men bestemmelsene om hva som er arbeidstid har en side til krav om hviletid. Dersom reisene dine klassifiseres som arbeidstid, går det inn i timeregnskapet for hva du maksimalt kan jobbe før du skal ha døgn- og ukehvile.

Dersom du har en særlig uavhengig eller ledende stilling, gjelder ikke § 10-1 i arbeidsmiljøloven om hva som er arbeidstid og hva som er fritid, slik at det som står ovenfor ikke gjelder.

Powered by Labrador CMS