Arbeidsliv

Ser man på absolutte lønnsforskjeller i kvinners disfavør, er forskjellene størst innen finans- og økonomisjefer, hvor menn har en median månedslønn på 16.720 kroner mer enn kvinner.

I disse yrkene er lønnsforskjellen mellom kvinner og menn størst

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn minker, men fremdeles jobber kvinner langt mer deltid enn menn.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 hadde kvinner en gjennomsnittlig månedslønn på 43.850 kroner, som utgjør 87,6 prosent menns lønn.

De siste fire årene har lønnsforskjellene minket med 2,3 prosent, og reduksjonen var sterkest i starten av perioden, viser tall fra SSB.

Dersom man ser til lønnsstatistikkene fra tidligere år, finner man at kvinners månedslønn utgjorde 83,6 prosent av menns månedslønn i 1998 og 85,0 prosent i 2008.

Forskjellene mellom kjønnene er mindre dersom man ser på avtalt månedslønn. I 2019 utgjorde kvinners lønn 89,5 prosent av menns lønn.

Hovedårsaken til dette er at menn i gjennomsnitt får utbetalt betydelig mer i bonus enn kvinner. Menn får dessuten i gjennomsnitt utbetalt mer i uregelmessige tillegg per måned.

Yrkene med størst forskjeller

Det er store lønnsforskjeller innen de 85 vanligste yrkene blant kvinner og de 85 vanligste yrkene blant menn, til sammen 121 yrker.

Av disse 121 yrkene er det kun 16 hvor kvinner har høyere median månedslønn enn menn, og de fleste av disse igjen hadde median månedslønn under snittet for alle, uavhengig kjønn. Det er også en svak tendens til at yrker med høyere kvinneandel har lavere lønnsforskjeller.

Den største lønnsforskjellen i kvinners disfavør var blant andre bygningsarbeidere. Her utgjorde kvinners median månedslønn 63,9 prosent av menns median månedslønn (23.160 kroner mot 36.230 kroner). Kvinneandelen blant andre bygningsarbeidere var 9,4 prosent.

Skoleassistenter hadde den største relative lønnsforskjellen i kvinners favør. Kvinner hadde en median månedslønn på 33.760 kroner, mens menn hadde en median månedslønn på 31.240 kroner.

Dette tilsvarer en lønnsratio mellom kvinner og menn på 108,1 prosent. Kvinneandelen blant skoleassistenter var 72,7 prosent. I absolutt lønnsforskjell målt i median månedslønn tjener kvinner gjennomsnittlig 2.520 kroner mer enn menn.

Størst ulikhet i finans

Saksbehandlere innen sosiale ytelser var det eneste yrket med ingen relativ lønnsforskjell. Median månedslønn for både kvinner og menn var 39.300 kroner. Kvinneandelen var 75,9 prosent.

Ser vi på absolutte lønnsforskjeller i kvinners disfavør, er forskjellene størst innen finans- og økonomisjefer, hvor menn har en median månedslønn på 16.720 kroner mer enn kvinner.

Dette tilsvarer en relativ lønnsforskjell på 20 prosent i kvinner disfavør. Kvinneandelen var 44,8 prosent.

Dårligere betalt på deltid

En vesentlig faktor som påvirker lønnsnivået, er arbeidstid. Deltidsarbeid er fremdeles langt vanligere blant kvinner, og lønnsnivået er generelt lavere for deltidsstillinger enn for heltidsstillinger.

Godt betalte yrker, som for eksempel lederyrker og yrker som krever høyere utdanning på høyskole-/universitetsnivå, har en betydelig lavere andel deltidsstillinger sammenlignet med andre yrker. Dette bidrar sterkt til å trekke ned gjennomsnittslønnen for deltidsansatte.

I 2019 var andelen som jobbet deltid blant kvinner 47,6 prosent og 26,4 prosent blant menn. Kvinner hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 37.970 kroner for deltidsstillinger og 46.520 kroner for heltidsstillinger.

Til sammenligning var menns gjennomsnittlige månedslønn per heltidsekvivalent for deltidsstillinger og heltidsstillinger henholdsvis 38.160 kroner og 52.320 kroner.

Powered by Labrador CMS