Arbeidsliv

Alle de ansatte på Stavangerkontoret til Webstep som deltok på virtuell fredagspils måtte ha på seg hatt.

IT-bedrift slo til med virtuell lønningspils da alt ble stengt

Hjemmekontor, karantene og isolasjon stoppet ikke de ansatte på Stavanger-kontoret til IT-selskapet Webstep fra å skåle, le og nyte kulturelle innslag gjennom skjermen forrige fredag.

Publisert Sist oppdatert

I disse koronatider er det lett for at vanlig sosialisering med kollegaer uteblir.

En ansatt i teknologi og rådgivingsselskapet Webstep bestemte seg derimot for å arrangere «virtuell lønningspils» for alle ansatte ved Stavanger-kontoret til bedriften etter et døgn med hjemmekontor.

På knappe 12 timer klarte Sjur Gran Sørskår og noen kollegaer å mobilisere to musikere og en komiker som kunne stå for underholdningen – fra sine egne hjem, senere på dagen.

De ansatte syns det var kjekt at de kunne gjøre noe sammen uten å fysisk møtes.

– Det var mange som satt pris på at vi klarte å snu oss så raskt rundt. Det går an å kose seg selv om vi må gjøre det på alternative måter.

Rekordoppmøte

Foto Initiativtaker Sjur Gran Sørskår styrer Kahoot’en foran egen PC.

I alt deltok over 40 ansatte på den virtuelle fredagspilsen fra sine egne hjem forrige uke da statsministeren oppfordret alle som kunne til å være hjemme. Flere hadde også inkludert familiene sine på det litt utenom det vanlige arrangementet.

– Er det like mange som møter opp til vanlig lønningspils?

– Nei, langt ifra. Det er nesten det gøyeste av alt. Vi hadde sikkert dobbelt så mange på virtuell lønningspils som vanlig lønningspils. Det har aldri vært så godt oppmøte.

Ansatte logget seg på plattformen Google Meet som de til vanlig bruker for å ha videokonferanser.

Kvelden startet med Kahoot!-quiz etterfulgt av musikalsk innslag før komiker Rune Bjerga rundet av kvelden. Over 60 mennesker deltok i den virtuelle quizen. Det ble enkel servering fra eget kjøleskap.

– Premien var et digitalt gavekort. Vi må tenke litt kreativt rundt premier nå om dagen.

Oppskrift på virtuell lønningspils

1. Planlegg. Finn ut hvilken digital plattform som kan brukes og opprett et arrangement direkte der.

2. Inviter. Maks 1 videostrøm per ansatt. Bruk gjerne hatt, alt blir ekstra gøy med hatt. Benytt anledningen til å ta med følge. Strøm til storskjerm i stuen. Helst på kablet nett for best opplevelse.

3. Test. Lydsjekk med musikere og artister. Teste balansen mellom instrumenter og teknikken. Lurt å bruke mikrofon og ikke bare den som er innebygd i maskinen. Bruk gjerne eget lydkort for bedre lydkvalitet. Lurt at artisten(e) bruker headset for å unngå feedback. Det er mer enn nok med 2 sanger. Husk at lydkvaliteten er så som så, så kjør gjerne litt «show». By på deg selv. Bruk og støtt lokale kulturartister og betal dem ordentlig.

4. Kos dere! Ha en møtevert som styrer agendaen for arrangementet. Det er viktig at alle har på lydløs under underholdningsdelen hvis dere er mange deltakere. Husk å ha premie klar dersom dere har quiz.

Kilde: Sjur Gran Sørskår/Webstep

Hjelpe kulturlivet

IT-rådgiver Sjur Gran Sørskår syns det var triste greier at alt fremover mest sannsynlig vil bli avlyst.

– Vi tenkte for oss selv «at nå må vi være mer kreative».

Det var klart at mange av kollegaene kom til å være hjemme den dagen uten mye å gjøre og Sørskår hadde samtidig nettopp lest en artikkel om at kulturlivet sliter.

– Som tidligere musiker tenkte jeg at her må vi prøve å slå to fluer i en smekk, både skape litt god stemning blant de ansatte nå som det er depresjon og skape et nytt marked for kulturartistene.

Foto Musiker Jan Egil Flåten spilte munnspill fra Haugesund.

Sørskår tok kontakt med to lokale musikere som han kjente fra før som begge sa ja til å spille fra hver sin lokasjon.

Musiker Jan Egil Flåten spilte munnspill fra Haugesund og Ole-Jørn Borum fra Haugesund-bandet FordRekord spilte bass i fra sitt studio i Stavanger. Resultatet ble streamet ut til de ansattes hjem.

– Det var kjempekult å se at også musikerne spilte sammen – men fra ulike steder.

Grunnen til at disse musikerne ble valgt ut var fordi de skulle være flinke nok til at det var gøy å se på, at de skjønte det digitale konseptet og hadde en forståelse for at lydkvaliteten ikke var det bærende elementet i en slik setting.

– Konseptet digital konsert er veldig artig, sier han.

Avdelingsdirektør for Stavangerkontoret, Geir Jåthun Hindenes, forteller at de kjenner på ansvaret for å hjelpe kulturlivet gjennom denne vanskelige perioden.

– Når vi har mulighet til å arrangere noe slikt, kjenner vi på det ansvaret. Det kan være vårt bidrag til kulturlivet. I tillegg er det enkelt å gjennomføre for musikerne med lite rigging og noe som kan gjennomføres på kort varsel, sier han.

Foto Ole-Jørn Borum fra Haugesund-bandet FordRekord spilte bass i fra sitt studio i Stavanger.

Vil utvide konseptet

Foto Avdelingsdirektør Geir Jåthun Hindenes. (Foto: Webstep)

Avdelingsdirektøren forteller at flere syns at det var stas å være med på arrangementet.

– Akkurat nå er det mye vi ikke kan gjøre. Det tvinger oss til å tenke på det vi faktisk kan gjøre. Med teknologi kan vi ta vare på hverandre, uten å ta på hverandre.

Da han delte nyheten med alle i Webstep om at de kom til å arrangere dette i Stavanger, var det flere fra de andre kontorene som også ønsket å være med.

– Dessverre hadde vi kun kapasitet til å ha 100 brukere samtidig på den plattformen vi bruker. Dette løser vi fremover ved å arrangere lignende virtuelle sosiale samlinger også i andre avdelinger, sier han.

– Tror du flere vil bli inspirerte?

– Jeg ser ikke noen grunn til at folk ikke skal gjøre det. Det koster veldig lite sammenlignet med mye annet man gjør sammen med kollegaer. Ansatte står tross alt for maten og drikken selv. Et slikt initiativ er med på å skape samhold og tilhørighet i disse tider når de fleste av oss sitter hjemme hele dagen, sier Hindenes.

Stavangerkontoret har nå laget en check-liste for hvilke forberedelser de gjorde og hvordan de gjennomførte opplegget slik at andre avdelinger kan ta ideen i bruk.

– Det viktigste er at de som står for underholdningen og som ikke er vant med programvaren får logget seg på og har lyd. Uansett blir det god stemning, og latter er som kjent smittsomt – og uten bivirkninger, sier han.

Familievennlig konsert

Foto Rundt 60 mennesker logget seg på fredag for å delta i Kahoot!-quiz under den virtuelle lønningspilsen.

Siden artistene kun opptrer i 15 minutter, mener Sørskår at dette er et rimelig og godt alternativ i disse tider hvor man kan betale for flere artister til å opptre på løpende bånd.

– Det er en fleksibilitet og dynamikk i dette som jeg tror mange musikere kan leve godt med. Alternativet er å skulle fylle store scener, rigge opp mye utstyr og planlegge i lang tid.

Virtuell lønningspils var også i alle høyeste grad et familievennlig konsept. Det varte fra klokken ni til ti på kvelden.

– Arrangementet passet for alle som var våkne på den tiden. I Webstep ønsker vi å ta med familie og venner på alt vi gjør. For oss var det helt naturlig at dette arrangementet var familievennlig.

Han understreker at det til vanligvis ikke er barn til stede på lønningspils når det er normale tilstander i verden.

Påbudt med hatt

Et artig element denne kvelden var at alle skulle ha på seg hatt.

– Det blir litt ekstra. Folk byr mer på seg selv. Alt blir gøyere med hatt. Litt av kulturen i Webstep handler om at man ikke trenger å være redd for å drite seg ut.

– Dette er et kulturtiltak for at vi skal holde hverandre ved godt mot i nedgangstider. Det å ha på seg hatt skaper god stemning og folk får noe å le av, sier Sørskår.

Arrangørene oppfordret alle de 40+ deltakerne til å sette sine egne mikrofoner på lydløs slik at ikke alle skulle snakke i munnen på hverandre.

– Vi har også anledning til å sette hverandres mikrofoner på lydløs dersom noe skulle ha glemt det. Det fungerte veldig greit.

Selskapet var raskt ute med en undersøkelse blant de ansatte etter lønningspilsen for å få tilbakemelding på opplegget. Når tilbakemeldingene er samlet inn, er Sørskår klar for å lage et nytt, lignende arrangement. Det har blant annet kommet inn forslag som virtuell bingo og karaoke.

– Det vil bli et nytt arrangement i en annen sjanger. Noe nytt, spennende, kreativt og rart.
Powered by Labrador CMS