Arbeidsliv

Kan vi ansette noen som fast ringevikar?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi driver en butikk og har jevnlig utfordringer med at ansatte ringer inn syk samme dag som de skal jobbe, eller at vi plutselig er underbemannet på grunn av varierende kundepågang i butikken.

Vi ønsker derfor å ansette en medarbeider i en fleksibel stilling som «ringevikar», som kan tilkalles etter behov.

Er det mulig, og hvordan går vi i så fall frem?

Svar:

Arbeidsmiljølovens definisjon av fast ansettelse ble endret med virkning fra 1. januar 2019, ved at det ble inntatt et krav om at ansatte skal sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang.

Dette innebærer at såkalte «nulltimerskontrakter», dvs. faste ansettelser uten en garantert stillingsprosent eller lønn, ikke er lov.

Ved faste ansettelser må dermed arbeidsavtalen angi f.eks. en konkret stillingsprosent, arbeid et visst antall dager eller timer i uken eller lignende.

Det stilles imidlertid ikke krav til minimum stillingsprosent, slik at arbeidstakere kan ansettes fast i en lav stillingsprosent.

Behovet for tilkallingsvikar kan likevel løses, ved at det inngås en rammeavtale for midlertidige ansettelser med den aktuelle arbeidstakeren, som trer i kraft ved hver tilkalling.

Det betyr at arbeidstaker ansettes midlertidig for den aktuelle perioden/vakten, og at hver enkelt tilkalling utgjør et selvstendig midlertidig arbeidsforhold.

Konkret vil det kunne se slik ut: en arbeidstaker hos dere ringer inn syk, slik at dere må dekke opp et behov, eksempelvis for de to neste dagene. Dere kontakter tilkallingsvikaren med forespørsel om å inngå avtale om to enkeltvakter. Dersom arbeidstakeren aksepterer forespørselen, er det inngått avtale om et midlertidig ansettelsesforhold for disse to dagene. Etter dette opphører ansettelsesforholdet.

Av hensyn til etterprøvbarhet bør tilbudet sendes skriftlig, f.eks. på e-post.

Det er likevel viktig å huske at vilkårene for midlertidig ansettelse må være oppfylt ved hver tilkalling for at en slik arbeidsavtale skal være lovlig.

Ved ansattes fravær eller uforutsette «arbeidsstopper» vil som regel dette være tilfellet, med mindre det foreligger et stabilt og påregnelig behov.

I tillegg må minimumskravene til innholdet av arbeidsavtalen være oppfylt ved hver tilkalling. De forholdene som ikke er regulert i rammeavtalen, som f.eks. lengden av og grunnlaget for den midlertidige ansettelsen, må derfor fremgå av avtalen ved hver tilkalling.

Det er også viktig å huske på at på samme måte som at arbeidsgiver ikke har plikt til å tilby tilkallingsvikaren arbeid, har heller ikke denne plikt til å takke ja til en forespørsel om arbeid.

Powered by Labrador CMS