Arbeidsliv

Vil vi som arbeidsgiver ha mulighet til å endre vaktplanen, eller er vi avhengig av de berørte ansattes samtykke til endringen?

Kan vi endre arbeidstiden til ansatte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi driver en dagligvarebutikk og har planer om å utvide åpningstiden vår, som innebærer at vi både vil åpne tidligere og stenge senere.

Dette vil igjen føre til at enkelte av våre ansatte vil måtte møte på jobb tidligere enn de har pleid, og at enkelte andre igjen vil måtte ha senere vakter enn de har pleid.

Det er foreløpig snakk om en times utvidelse i begge ender. Vil vi som arbeidsgiver ha mulighet til å endre vaktplanen i tråd med dette, eller er vi avhengig av de berørte ansattes samtykke til endringen?

Svar: I utgangspunktet hører det under arbeidsgivers styringsrett å treffe avgjørelser om plasseringen av den daglige arbeidstiden.

Forutsetningen er imidlertid at dette må skje innenfor de rammer som følger av lovgivningen, eventuelle tariffavtaler bedriften er bundet av og de individuelle arbeidsavtalene.

Da vi ikke har kjennskap til hvilke kollektive eller individuelle avtalebestemmelser som gjelder for dere, eller de konkrete tidspunktene det er snakk om at de ansatte skal jobbe, vil vi kun knytte noen generelle bemerkninger til problemstillingen.

For det første er det viktig å være oppmerksom på arbeidsmiljølovens kapittel 10 om arbeidstid. Ved særlig lange åpningstider kan for eksempel spesielle regler om nattarbeid (§ 10-11) komme til anvendelse.

Når det gjelder de individuelle arbeidsavtalene, må man se på hva som her er avtalt.

I den såkalte «Seinvakt-dommen» kom Høyesterett til at arbeidsgiver ikke kunne pålegge to ansatte å jobbe dagtid, fordi de i sine avtaler hadde avtalt at de kun skulle jobbe kveldsvakter. Dette var viktig for de ansatte fordi de studerte på dagtid.

Det er imidlertid klart at ikke enhver avtalebestemmelse om arbeidsvilkår vil begrense arbeidsgivers styringsrett. Dersom det ikke er eksplisitt avtalt noe annet, vil arbeidsgiver derfor antakelig kunne endre arbeidstiden til de ansatte med en time den ene eller andre veien.

En rettesnor her er at arbeidsgiver som regel kan endre avtalebestemmelser som ikke særpreger, definerer eller fremstår som vesentlige for arbeidsforholdet.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS