Arbeidsliv

Etter å ha blitt konfrontert med advarselen i et møte i løpet av arbeidstiden, begynte hun å strigråte og ble deretter svært aggressiv.

Kan vi sparke en ansatt som nekter å komme på jobb fordi hun mottok en advarsel?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En ansatt i en av våre klesforretninger ble for en uke siden gitt en skriftlig advarsel fordi hun ifølge nærmeste leder ved flere anledninger har vært opptatt på mobiltelefonen når det har vært kunder i butikken.

Etter å ha blitt konfrontert med advarselen i et møte i løpet av arbeidstiden, begynte hun å strigråte og ble deretter svært aggressiv. Hun mente at advarselen var «oppspinn» og «uten rot i virkeligheten», noe hun senere også skrev i en epost til hovedkontoret.

Til slutt forlot hun møtet, og fortalte nærmeste leder at hun ikke vil komme tilbake på jobb før advarselen ble trukket tilbake. Hun har nå vært fraværende uten lovlig grunn på fire vakter.

Vi har informert henne om at fraværet ikke er lovlig, men hun har da svart at dette er vår egen feil. Har vi grunnlag for å avslutte arbeidsforholdet nå?

Svar: Dersom den ansatte mener at advarselen bygger på feilaktig grunnlag, så må hun gjøre dette opp og eventuelt skriftlig protestere.

Det ligger imidlertid innenfor arbeidsgivers styringsrett å gi advarsler, uavhengig av om den ansatte er enig eller uenig i grunnlaget.

I slike tilfeller er den ansatte underlagt en såkalt resignasjonsplikt. Det betyr at hun må forholde seg til arbeidsgivers avgjørelser inntil videre.

Fravær uten lovlig grunn, slik som her, er et grovt brudd på arbeidsavtalen. Dette vil normalt gi gyldig grunn for oppsigelse eller avskjed.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS