Arbeidsliv

Tilgangen på blant annet pølsemakere er lavere enn Nortura har behov for. Bildet er fra Nortura Tønsberg.

Nortura må ansette flere ufaglærte

Nortura opplever at tilgangen på slaktere, skjærere og pølsemakere er lavere enn hva selskapet trenger.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge kompetansebarometeret til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har 6 av 10 medlemsbedrifter et udekket kompetansebehov. Dette gjelder spesielt fagarbeidere.

Vi må ansette ufaglærte i jobber hvor vi normalt ville ansatt en med fagbrev

Krever intern opplæring

I Nortura opplever de at tilgangen på slaktere, skjærere og pølsemakere enn lavere enn det de trenger.

– Dette har vi løst ved å rekruttere utenlandsk arbeidskraft med nødvendig faglig bakgrunn, spesielt fra Polen, Slovakia og de baltiske landene. I tillegg har rene pølsemakerstillinger ofte blitt besatt av personer med annen faglig bakgrunn, som industriell matproduksjon og produksjonsteknikk, forteller HR-konsulent Bent Thore Antonsen i Nortura.

– Hvilke utfordringer møter dere på i denne sammenhengen?

– Vi må ansette ufaglærte i jobber hvor vi normalt ville ansatt en med fagbrev. Dette krever mer intern opplæring, både på enkeltoperasjoner og i form av fagopplæring/fagbrev i Norturas regi. I tillegg kan selvsagt mange ulike språk på arbeidsplassen være utfordrende.

LES MER | Skjulte muligheter i matindustrien

Samarbeid om rekruttering

For å snu denne utviklingen vil det være avgjørende å jobbe målrettet med rekruttering slik at man tiltrekker seg flere dyktige unge til matindustrien. Men hvordan?

– Et godt samarbeid med opplæringskontorene og skolene slik at både ungdom og fylker tør å satse på disse yrkene. Mange kjøttfaglinjer blir dessverre lagt ned på grunn av for få søknader. Spesielt i Nord-Norge og på Vestlandet mangler det tilbud i videregående skoler. Det er lettere og billigere for fylkene å tilby kokk- og servitørutdanning.

Store utviklingsmuligheter

Antonsen påpeker at det å jobbe i matindustrien er meningsfullt arbeid i en fremtidsrettet og ikke minst veldig spennende bransje.

– Så ligger det jo en trygghet i at det alltid vil være et behov for mat, og vi er også nødt til å øke verdens matproduksjon. Hos oss i Nortura er det store utviklingsmuligheter i et godt og trygt arbeidsmiljø.

Powered by Labrador CMS