Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Forbudt for sjefen å ringe ansatte etter arbeidstid

Å bryte loven kan føre til bøter for arbeidsgivere som ikke slutter å ringe ansatte når de ikke er på jobb.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I pandemien har linjene mellom arbeidstid og fritid blitt visket ut for mange som har måtte jobbe fra hjemmekontor.

Denne måneden innførte Portugal en ny lov som forbyr arbeidsgivere fra å ta kontakt med sine ansatte etter arbeidstiden.

Det er ikke lenger lov for sjefen å ringe eller sende tekstmeldinger eller e-poster døgnet rundt.

Arbeidsgiver må respektere privatlivet til arbeidstakeren. Dette gjelder også hvile- og familietid, heter det i den nye loven.

Brudd på loven kan føre til en bot for arbeidsgivere som ikke klarer å dy seg fra å ringe ansatte når de ikke er på jobb.

Loven vil derimot kun gjelde for selskaper med minimum ti ansatte.

Den nye arbeidshverdagen

Arbeidsministeren i landet peker på den nye arbeidshverdagen etter pandemien som en av hovedårsakene til at loven blir innført.

– Pandemien har akselerert behovet for å regulere det som må reguleres, sa Portugals arbeidsminister, Ana Mendes Godinho, ifølge Euronews.

I tillegg forsøker landet å tiltrekke seg digitale nomader og mener dette kan bidra til en tilstrømning av utenlandsk arbeidskraft.

– Vi anser Portugal som et av de beste stedene i verden å bo for digitale nomader og fjernarbeidere. Vi vil tiltrekke dem til Portugal, sa arbeidsministeren.

Frankrike har en lignende lov som ofte omtales som «Retten til å koble av». Denne loven gir ansatte friheten til å velge om de vil ta jobbtelefoner eller svare på e-poster når de har fri.

Powered by Labrador CMS