Arbeidsliv

Det kan bli full stans i busstrafikken dersom det blir streik til helgen.

Kan bli landsomfattende busstreik fra søndag

Sjekk ut hvilke bedrifter nærmere 24.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik fra.

Publisert Sist oppdatert

Dersom ikke LO og NHO blir enige i tariffoppgjøret med frist natt til søndag 11. April, kan 23.000 ende med å streike. Meklingsfristen i tariffoppgjøret mellom LO og NHO går ut lørdag 10. april kl. 24.00.

Hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra kl. 06.00, søndag 11. april.

Dette er i dag meddelt Riksmekleren og NHO.

– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt. sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en melding.

– Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, legger hun til.

Dersom det blir streik fra 11. april, vil en eventuell utvidelse varsles fire dager før den kan iverksettes.

Se oversikt over virksomheter omfattet av streikevarselet, sortert etter postnummer.

5500 bussjåfører kan streike

I dag sendte YS varsel om plassfratredelse i et første streikeuttak for drøye 5 500 YS-medlemmer tilknyttet Bussbransjeavtalene i NHO og Spekter.

Varselet omfatter ansatte i busselskaper over hele landet. Opptrapping av eventuell konflikt kan skje med fire dagers varsel.

– Hvis vi ikke kommer til enighet med NHO innen meklingsfristen, tar YS ut mer enn 5500 bussjåfører over hele landet i streik, opplyser Eirik Bornø, leder for YS Privat.

I tillegg kommer bussjåfører omfattet av LOs uttak. En streik vil trolig føre til at alle rutebusser står.

– Vi håper selvsagt å unngå arbeidskonflikt, men dette er nå opp til NHO. Å opprettholde kjøpekraften er både et betimelig, men også svært moderat krav i den situasjonen vi nå er i, sier Bornø.

Ekstratillegg for lavlønte

– Det er dessuten viktig for oss å sikre de lavtlønte et ekstra tillegg i årets oppgjør. YS Privat har flere medlemsgrupper i bransjer som ligger godt under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Vi kan ikke la disse gruppene sakke ytterligere akterut, understreker han.

Om lag 15.000 YS-medlemmer ansatt i NHO-bedrifter er omfattet av meklingen. I tillegg omfattes rundt 1500 bussjåfører og funksjonærer i Vy buss i Spekter. Medlemmene er tilsluttet YS-forbundene Delta, Negotia, Parat, Safe og YTF.

Powered by Labrador CMS