Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

På hvilket grunnlag kan jeg foreta en midlertidig ansettelse?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er arbeidsgiver i et firma med fem ansatte. Vi har helt uventet vunnet et anbud på en rammeavtale for konsulenttjenester. Derfor kommer vi til å få mye mer å gjøre de neste åtte månedene enn det jeg hadde sett for meg.

Vi trenger å ansette en person til på en midlertidig kontrakt. Jeg er usikker på hvilket grunnlaget jeg kan foreta ansettelsen på. Så vidt jeg har skjønt er det flere mulige grunnlag å velge mellom, men hvordan vet jeg hvilket jeg kan benytte meg av?

Svar: I norsk rett er det klare utgangspunktet at arbeidstaker skal ansettes fast, på tidsubestemte kontrakter. Midlertidig ansettelser er likevel mulig i enkelte tilfeller, men det krever særskilt grunnlag. Grunnlaget for midlertidig ansettelse skal også spesifikt nevnes i arbeidskontrakten.

Som du nevner hjemler arbeidsmiljøloven flere grunnlag, men det er her viktig at du bruker riktig grunnlag som faktisk er dekkende for din situasjon. Benytter du feil grunnlag for midlertidig ansettelse kan du i verste fall ende opp med en arbeidstaker som både har krav på fast ansettelse og erstatning.

Arbeidsmiljølovens § 14-9 annet ledd bokstav a bestemmer at midlertidig ansettelse kan foretas dersom arbeidet er av midlertidig karakter.

Dersom du skal kunne benytte dette som grunnlag for midlertidighet må du imidlertid være klar over at merarbeidet som skal utføres ikke kan omfatte arbeid som normalt og løpende utføres i den ordinære virksomheten. Det er noe uklart hvorvidt merarbeidet i ditt firma vil knytte seg til ordinære oppgaver. Dette er noe som må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Forutsatt at du ikke kan benytte overnevnte grunnlag som hjemmel for midlertidig ansettelse, bestemmer aml. § 14-9 bokstav f at arbeidstaker kan ansettes midlertidig for en periode på inntil 12 måneder. Etter denne bestemmelsen behøver du ikke å vise til noen nærmere begrunnelse for midlertidigheten.

For at avtale om midlertidig ansettelse skal være aktuelt etter denne bestemmelsen oppstilles det imidlertid et krav om at maks 15 prosent av arbeidstakerne er ansatt på slike kontrakter. Til tross for at ansettelse av én arbeidstaker vil utgjøre mer enn 15 prosent av de ansatte i virksomheten vil du eller loven alltid kunne ansette én arbeidstaker på en slik kontrakt.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS