Annonse
Sjeføkonom Øystein Dørum presenterte mandag NHOs kvartalsrapport. Foto: Vidar Ruud / NTB      
NHO-rapport

Venter innhenting – men i ujevnt tempo

Sjeføkonom Øystein Dørum pekte på god politikk og en næringsstruktur som gjør det mulig å ta mye arbeid med hjem som faktorer som hjalp den norske økonomien gjennom kriseåret 2020. Samtidig førte krisen til store forskjeller innad i næringslivet.

– Der noen bedrifter for lengst har passert målstreken, med høyere omsetning enn før korona, ligger førkrisenivået flere år unna for andre. Kriser gir «arr», også denne, sier Dørum i sin kvartalsgjennomgang.

Når samfunnet åpner igjen, vil den utsatte, eller «oppdemmede» etterspørselen, sammen med store buffere folk har spart inn under nedstengingen av samfunnet, føre til stor vekst i forbruket, tror NHO. Særlig tjenesteforbruket har fått lide det siste året.

Det er særlig kjærkomment for noen næringer. Todelingen i økonomien er fortsatt markant. Næringer som reiseliv, kultur og transport ligger fortsatt langt under produksjonsnivået i februar 2020. Andre næringer ligger på omtrent samme nivå som den gang.

Bedriftene er blitt mer optimistiske, men fortsatt er NHOs medlemsmasse delt på midten mellom pessimister og optimister, ifølge Næringslivets økonomibarometer, som NHO lager. Et flertall av bedriftene vil fortsatt redusere investeringene, men overvekten av negative svar har falt kraftig siden fjerde kvartal i fjor.

Annonse
Annonse