Arbeidsliv

Prisene på matvarer har økt mer enn normalt. Det samme gjør ikke lønna.

- Alt som kan bidra til å få ned de høye kostnadene i næringslivet er bra

Nå øker prisene mer enn lønna. Det og den svake krona kan bedre næringslivets konkurransedyktighet, mener professor.

Publisert Sist oppdatert

10. august kom det frem av konsumprisindeksen til Statistisk sentralbyrå (SSB) at prisene på varer, særlig dagligvarer, har økt betraktelig mer enn ventet i juli.

Samtidig var utfallet av årets lønnsoppgjør labert. Den lave oljeprisen har ført til store nedbemanninger i olje- og leverandørindustrien og tomme ordrebøker. I mange sektorer ønsket arbeidsgiversiden et nulloppgjør.

SSB regner nå med at utfallet av årets lønnsoppgjør vil gi negativ reallønnsvekst på 0,3 prosent. Det vil i så fall være første gang siden 1987 at nordmenn opplever at prisene på varer øker mer enn lønningene.

- Bra for konkurransedyktigheten

- Alt som kan bidra til å få ned de høye kostnadene i norsk arbeidsliv er bra.

BI-professor Torger Reve peker på at den regjeringsoppnevnte produktivitetskommisjonen mener det høye kostnadsnivået i norsk næringsliv er problematisk, og at produktiviteten i Norge har dalt. Er dette bildet i ferd med å snu?

Torger Reve er Wilh Wilhelmsen professor i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Reve mener negativ reallønnsvekst kan være bra for næringslivets konkurransedyktighet, men legger til at da må bedriften bruke gevinsten fornuftig og ikke la den forsvinne oppover til toppen.

- Negativ reallønnsvekst hjelper på alt næringsliv. Men det er først og fremst den svake kronen som har gitt en oppsving for noen deler av næringslivet, særlig eksportindustrien.

- Kroneeffekten sterkere

Reve viser til at mens lønningen normalt ikke går ned, er mer ”sticky” og endrer seg med små marginer, er svingningene større når det gjelder valuta. Kronekursen har svekket seg drastisk i takt med oljeprisen siden midten av 2014.

- Kroneeffekten slår ulikt ut. De arbeidsintensive næringene, tjenestesektoren, får stor effekt, mens det har liten effekt på teknologinæringene. Reiseliv har for eksempel fått en "boost" i sommer på grunn av den svake norske krona, sier han.

Reve minner om at det også er andre faktorer som spiller inn på hvor godt eller dårlig norske arbeidstakere kommer ut.

- Levestandarden går opp med en den lave renta. Men det som er mer bekymringsfullt er inflasjonen. Det er nytt at vi har en så sterk prisvekst på dagligvarer.

- Bør ikke vedvare

Sjeføkonom i LO Stein Reegård tror en negativ reallønnsvekst, sammen med svak krone kan bedre situasjonen for norske bedrifter.

- Det er i arbeidstakernes interesse at bedriftene er robuste på lang sikt, sier han.

Han ser utviklingen i reallønnsveksten som et speilbilde på det som har skjedd med kronekursen.

- Men den negative reallønnsveksten bør ikke vedvare, sier han.

Reegård minner om at situasjonen for norske arbeidstakere ennå er god, og at fallet i oljeprisene kun har ført til et ”fravær av en forbedring som har vært uvanlig sterk over mange år."

Powered by Labrador CMS