Arbeidsliv

Norske bedrifter skriker etter kompetanse innen IT, finans, energi og helse.

Bemanningsbehovet i IT, finans, energi og helse øker ytterligere

Aldri har behovet for IKT-kompetanse vært høyere i Norge, viser fersk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert
Maalfrid Brath er konsernsjef i ManpowerGroup. Foto Manpower.

ManpowerGroups ferske undersøkelse om arbeidsmarkedet i Norge viser at 40 prosent av bedriften ønsker å ansette flere, mens 15 prosent sier de vil nedbemanne. Det gir et netto bemanningsbehov på 25prosent – et resultat som er svært høyt, ifølge Manpower.

Undersøkelsen blir gjennomført fire ganger i året, der et landsrepresentativt utvalg av virksomheter blir spurt om de skal ansette flere, færre eller ha like mange ansatte som i dag.

– Det kan virke som om arbeidsmarkedet til en viss grad går imot tyngdekraften. Det er økonomiske nedgangstider, men bedriftene vil likevel ansette flere. Etterspørselen etter arbeidskraft kommer til å vedvare så lenge bedriftene ikke klarer å fylle utlyste stillinger med rett kompetanse, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

 

Ledige stillinger blir ikke besatt

Arbeidsmarkedsbarometeret til ManpowerGroup har helt siden slutten av 2021 vist rekordhøye bemanningsutsikter, samtidig som det er lav arbeidsledighet. Det er nå dobbelt så mange ledige stillinger som arbeidssøkende, ifølge SSB og NAV.

Ifølge Brath fører situasjonen til hard konkurranse om de mest kvalifiserte arbeidstakerne.

– Bedriftene er på jakt etter godt utdannede mennesker med relevant arbeidserfaring. I et arbeidsmarked med lav arbeidsledighet er det få ledige ressurser. Selv om bedriftene vil bemanne opp, har de færre å velge mellom når de lyser ut stillinger. Stillingene blir stående ubesatt, sier Brath.

Brath mener bedriftene som ikke kan konkurrere om å tilby høyest lønn, må finne andre måter å tiltrekke seg kompetanse på.

– Bedriftene kan ikke alltid forvente at drømmekandidaten dukker opp i søknadsbunken. I stedet må de heve kompetansen til deres ansatte, eller gi personer som ikke oppfyller alle kvalifikasjonene en sjanse, gjerne ved å lage treningsopplegg som kombinerer jobb og utdanning, sier hun.

IT, finans, energi og helse

Det er – ikke overraskende – at det er behovet for IKT-kompetanse som er aller størst. I fjerde kvartal sier 53 prosent av de spurte virksomhetene at de ønsker å ansette IT-folk – det er en økning på hele 21 prosentpoeng siden tredje kvartal. Også innen finans og eiendom, energi og infrastruktur, samt helse og livsstil har kompetansebehovet økt kraftig siden forrige kvartal.

I motsatt enden finner vi transport og logistikk. Her har behovet for mer kompetanse falt kraftig på få måneder – med hele 22 prosentpoeng. Heller ikke innen kommunikasjonstjenester er behovet akkurat skrikende – mens 42 prosent av bedriftene ønsket seg flere kommunikasjonsfolk i tredje kvartal, gjelder dette kun 28 prosent i Q4.

 
Powered by Labrador CMS