Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Det er stor mangel på teknologer i det norske arbeidsmarkedet - og etterspørselen bare øker.

– Dette er gullalderen for teknologene

I nær halvparten av økningen i utlyste stillinger fra i fjor til i år ble det søkt etter teknologisk kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Fra januar til oktober ble det utlyst 172.943 stillinger på finn.no. Det er 15.502 flere enn året før. Av det totale antallet utlyste stillinger i perioden var 34.303 tilknyttet teknologi – opp 6685 fra året før.

Det vil si at nær halvparten av økning i utlyste jobber fra i fjor til i år går under kategorien «teknologistillinger».

– Dette er gullalderen for teknologene. Det er stor bevegelse på feltet, og kandidatene har mange valgmuligheter, sier forretningsutvikler i FINN jobb, Hilde Sommerstad.

(Saken fortsetter under figuren)

 

I Finns halvårlige jobbindeks for 2017 underbygges flere rapporter fra det seneste året. Eksempelvis viser forskning fra den liberale amerikanske tenketanken Brookings Institution at det både er høyere sannsynlighet for at du tjener mer enn snittet i dag og for at du kommer til å få høyere lønn i fremtiden hvis du i dag jobber i en bransje som digitaliserer.

Ifølge Finn-indeksen, som viser til intervjuer med deres kunder og kandidater, tyder mye på at kandidatene tiltrekkes av oppgaver som «virkelig utfordrer» - gjerne samfunnsoppdrag der man «virkelig gjør en forskjell».

Derfor kommer de etablerte og sterke merkevarene også godt ut i jakten på de beste talentene. Det viser blant annet Universums kåring over de mest attraktive arbeidsgiverne blant erfarne kandidater innen IT. Der troner Google, Microsoft, Evry, DNB – og Finn – på toppen av listen.

– De store merkevarene er drevne på å få fram slike historier, og har ressurser til det, sier Sommerstad.

Han omtaler antallet stillingsannonser som vris i retning teknologer som «enorm». Kandidatmassen vokser imidlertid ikke i samme takt. Det er tidligere påpekt av flere sentrale samfunnsaktører, deriblant IKT Norge og Abelia.

– I dag er vi en av de næringene som er mest underbemannet. Der andre næringer gjennomfører omstilling som betyr tap av arbeidsplasser, så er det mangel på kompetanse i vår næring. Og det kommer til å stige i takt med digitaliseringen, slo IKT Norge-sjef Heidi Arnesen Austlid fast i november.

Hun omtaler digital spisskompetanse eller teknologiutdanning som «noe av det mest lukrative du kan ha» i Norge. Jobbindeksen til Finn bekrefter at gapet mellom tilbud og etterspørsel er stort, og voksende.

– Jakten på teknologi-talentene tilspisser seg. Og her avhenger det ikke av formell kompetanse, men arbeidserfaring. Senior IT-konsulenter er særlig attraktive, og kan velge jobber på øverste hylle. I tillegg ser vi en økende tendens til at IT-konsulenter gjerne søker mot gründertilværelsen, sier jobbanalytiker og produktdirektør i FINN jobb, Fredrik Schjold.

Powered by Labrador CMS