Arbeidsliv

FLEST MENN: 55 prosent av menn i EU med funksjonshemming er i arbeid, mens andelen blant kvinner er 47 prosent.

Én av to funksjonshemmede er i jobb

Flere funksjonshemmede har kommet i jobb i EU de siste årene. I Norge, derimot, står funksjonshemmedes arbeidsdeltakelse på stedet hvil.

Publisert Sist oppdatert

Halvparten av alle funksjonshemmede i EU er i jobb. Sysselsettingen for denne gruppen økte fra 41 prosent i 2011 til 50 prosent i 2016, viser en oversikt over funksjonshemmedes situasjon fra det europeiske forskningsinstituttet Eurofound.

Oversikten er publisert i anledning av FNs internasjonale dag for personer med nedsatt funksjonsevne, 3. desember.

Ingen framgang i Norge

I Norge har det ikke vært noen tilsvarende økning i funksjonshemmedes arbeidsdeltakelse. Til tross for at avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har som et av sine mål å få flere funksjonshemmede i jobb, har det vært stillstand på dette området.

De siste ti årene har sysselsettingen blant funksjonshemmede i Norge svingt mellom 42 og 45 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2011 var 42,3 prosent i jobb, mens andelen var 44,3 prosent i 2016 og 43,9 prosent i 2018.

I Norge er dermed funksjonshemmedes arbeidsdeltakelse klart lavere enn i EU.

Flest menn i arbeid

I EU er arbeidsdeltakelsen større blant menn enn blant kvinner med nedsatt funksjonsevne, viser oversikten fra Eurofound. I 2016 var 55 prosent av funksjonshemmede menn i EU i jobb, mot 47 prosent av kvinnene.

Også i Norge er arbeidsdeltakelsen størst blant menn. Årets tall fra SSB viser at 46 prosent av funksjonshemmede menn er i arbeid, mot 42,2 prosent av kvinnene.

Eurofounds tall viser også at unge funksjonshemmede i EU oftere er i arbeid enn eldre. I aldergruppen 18-34 år var 56 prosent i jobb i 2016, mens andelen var 49 prosent i aldersgruppen 35-64 år.

Utdanning er viktig

Forskning viser at utdanning har stor betydning for funksjonshemmedes arbeidsdeltakelse, og Eurofounds tall bekrefter dette.

Blant funksjonshemmede som bare har grunnskole, er bare 26 prosent i jobb. Andelen øker til 46 prosent for dem som har fullført videregående opplæring, og blant funksjonshemmede med høyere utdanning, er hele 72 prosent i jobb.

Å ta høyere utdanning er imidlertid mindre vanlig blant funksjonshemmede enn blant andre. I 2016 hadde to av ti funksjonshemmede i EU høyere utdanning, mens andelen var tre av ti i befolkningen for øvrig.

Utdanningsgapet mellom funksjonshemmede og resten av befolkningen har økt de siste årene, og det gir grunn til bekymring, påpeker Eurofound.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS