Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det riktig at jeg får feriepenger i juni, men ikke i juli siden jeg har sluttet?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: På min arbeidsplass får vi normalt feriepenger utbetalt i juni og lønn øvrige måneder, uavhengig av når vi tar ut ferie. Jeg har sagt opp jobben min og har oppsigelsestid ut juni. Arbeidsgiver har sagt at jeg får feriepenger som vanlig i juni men at jeg ikke får lønn i juli for da har jeg sluttet. Kan dette være riktig? Min nye arbeidsgiver og jeg har avtalt at jeg tar ut ferie i juli, men jeg får jo ikke feriepenger fra dem?

Svar: Her gjør du rett i å stille spørsmål. Ferielovens regler innebærer at du skal få lønn når du utfører arbeid og utbetaling av opptjente feriepenger når du skal ta ut feriefritid. «Opptjente» er her et nøkkelord, for feriepengene har du krav på basert på utført arbeid og opptjent lønn i ferieåret, som var året i fjor. Feriepengene du skal få utbetalt er altså noe du har opptjent i 2018.

Disse skal egentlig utbetales på det tidspunktet du tar ut ferie. Mange virksomheter praktiserer likevel feriepengeutbetaling slik at alle får feriepenger i juni og at de heller får lønn når de på et annet tidspunkt tar ut ferie. Dette fungerer helt greit for alle som har jobbet hele ferieåret og skal fortsette å jobbe i det året feriepengene blir utbetalt. I et tilfelle som ditt, hvor vi forstår du skal jobbe hele oppsigelsestiden og ikke ta ut ferie, har du selvsagt krav på å få lønn for arbeidet du utfører hele perioden.

Feriepengene du opptjente i 2018 skal da utbetales senest i forbindelse med siste lønningsdag før avslutning av arbeidsforholdet, slik at du kan benytte disse til å ta ut ferie hos ny arbeidsgiver eller før du starter der. Feriepengene du har opptjent frem til du slutter i 2019 skal som hovedregel også utbetales i forbindelse med sluttoppgjøret. Du kan henvise din arbeidsgiver til ferieloven § 11, hvor dette fremkommer.

Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS