Arbeidsliv

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) benytter seg av kjønnspoeng ved opptak til enkelte studier.

Er kjønnspoeng diskriminerende?

Er det ikke diskriminerende å benytte kjønnspoeng for å gjøre det lettere for jenter å komme inn på et studium, spør student. Juristene avklarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg har sett i media at det har vært en del debatt knyttet til kjønnspoeng, blant annet i forbindelse med at noen har byttet juridisk kjønn for å komme inn på Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU. Er ikke det å benytte kjønnspoeng diskriminerende ettersom det medfører at, i dette tilfellet jenter, har "enklere" for å komme inn på et studium?

Svar: Dette er et sammensatt spørsmål, hvor flere lover og forskrifter kan virke inn. Vi kjenner ikke situasjonen ved NTNU godt nok til å kommentere om bruken av kjønnspoeng var riktig i det konkrete tilfellet. Vi har derfor kun anledning til å gi en generell og overordnet tilbakemelding på ditt spørsmål.

Utgangspunktet, etter både Grunnloven og likestillings- og diskrimineringsloven, er at all diskriminering på grunn av kjønn er forbudt. Dette utgangspunktet er likevel ikke helt unntaksfritt, ettersom loven åpner for positiv særbehandling i enkelte tilfeller.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS