Arbeidsliv

Spørsmålet om arbeidsinnvandring fra land utenfor EU kan løse utfordringene med rekruttering, er blitt diskutert meget hyppig i EU-systemet det siste halvåret. Og det er blitt lansert flere konkrete tiltak. Illustrasjon: Rawpixel | iStock Photos

EU vil hente arbeidskraft fra land utenfor unionen

Arbeidskraft ser ut til å bli et stadig større knapphetsgode i Europa. Nå tar EU tak for å tiltrekke seg folk og kompetanse fra tredjeland, altså utenfor unionen. Blant annet ved å øke lønna.

Publisert Sist oppdatert

­Det er ikke bare i Norge at kampen om arbeidskraften er i ferd med å tilspisse seg, med sykepleiermangel, frustrerte lærere, for få ingeniører og kompetansetørke i IKT-bransjen som de mest påtrengende eksemplene.

Ifølge EU-kommisjonens nyeste halvårsrapport om arbeids- og sosialsaker har Europa stort behov for både arbeidskraft og riktig kompetanse for å kunne gjennomføre det grønne og det digitale skiftet. Ved utgangen av tredje kvartal i fjor var andelen ubesatte stillinger i den europeiske unionen på 3 prosent, tidenes høyeste.

Det er først og fremst innen teknologi, ingeniøryrker, helse og bygg og anlegg at virksomhetene sliter med å få tak i folk. Kampen om arbeidskraften er særlig tøff i Tyskland, Belgia, Nederland, Østerrike og Tsjekkia.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS