Arbeidsliv

Fem tegn på at du kan være utbrent

Publisert Sist oppdatert

Å føle seg utbrent på jobb er å være i en tilstand der du ikke har noe gi. Det er ingen hyggelig følelse, og kan føre til dårligere psykisk helse, skriver det britiske magasinet Psychology Today. Så hvordan kan du vite at det faktisk kan være på tide med en pause?

En av Psychology Today's eksperter, psykolog Stephanie Sarkis skriver om fem tegn som kan bety at det kanskje er på tide å revurdere din arbeidssituasjon.

Dersom du overtid opplever flere av følgende karakteristikker beskriver din egen tilstand, bør du stoppe opp å tenke deg om, mener Sarkis:

Du våkner om morgenen og er nærmest skrekkslagen – eller kvalm. Eller begge.

Hør på hva kroppen din prøver å fortelle deg. Og prøv å tolke hva som skjer. Er du av typen som alltid stenger vekk følelser, så kan kvalme, tretthet, leddsmerter og hodepine være inntreffe oftere. Det er kroppens måte å fortelle at noe ikke er som det skal. Kronisk stress kan føre til utbrenthet og dårligere helse, så vær obs.

Du gjør ting som «ikke er deg»

Du glefser til folk og er oppfarende, selv om du til vanlig er en nokså rolig og hyggelig person. Får du en oppgave, sier du ikke lenger «Kom igjen, la oss bli ferdige», men heller noe i retning av «Glem det. Har ikke tid».

Du bruker det meste av dagen på å surfe på nettet og dagdrømme

Dette kan tyde på at du lett lar deg distrahere. Enten fordi du ikke bryr deg lenger og er lei jobben, men det kan også være et tegn på utbrenthet. Er du i stand til å ta en mer positiv og aktiv rolle overfor egen jobbsituasjon, eller er alt som har med jobb og gjøre negativt og passiviserende?

Når du prøver å tenke på noe å se fram til – er det ingenting der

Å ikke være i stand til å tenke på noe positivt eller gøy å se fram til, men kun evner å se på hele tilværelsen som håpløs, så er det et kjent tegn på depresjon. Dersom denne følelsen av fortvilelse vedvarer, bør du søke profesjonell hjelp.

Venner og familie merker at du ikke har det bra

Har du vansker med å få sove? Eller kanskje du sover «hele tiden«¿ Spiser du for mye+? Eller alt for lite? Dersom kjæreste, samboer eller ektefelle påpeker at du ikke ser bra ut eller merker at du ikke tar vare på deg selv, bør du lytte. Hvis venner blir bekymret for deg likeså. Dersom hverdagen og dagliglivet også er i endring i negativ og mørk retning, bør du definitivt søke hjelp, ifølge Stephanie Sarkis. «Husk, å be om hjelp er et tegn på styrke, ikke svakhet,» skriver hun.

Powered by Labrador CMS