Arbeidsliv

– Når vi mislykkes, overdriver vi hvor urettferdig situasjonen har vært. Det kan for eksempel føre til at ansatte begynner å snakke stygt om kolleger på arbeidsplassen i en ansettelsesprosess, sier forsker Kajsa Hansson.

Fikk du ikke jobben du ønsket deg? Det er ikke sikkert at det er andres skyld

Hvis vi ikke får jobben eller forfremmelsen vi ønsket oss, har vi lett for å skylde på andre. Manglende åpenhet ved ansettelser og forfremmelser kan skape gnisninger mellom kollegaer.

Publisert Sist oppdatert

Psykologisk forskning viser at vi finner ulike forklaringer på resultatet når vi har suksess og når vi går på et nederlag. Det gjelder både i konkurranse om jobber og i andre konkurransesituasjoner.

Når vi lykkes, mener vi gjerne at det er vår egen fortjeneste. Når vi mislykkes, har vi derimot lett for å forklare det med ytre omstendigheter, som at vi har vært utsatt for urettferdige prosesser.

– Hvis vi tror vi er bedre enn alle andre, kan det være vanskelig å tro at nederlaget vårt skyldes oss selv, og derfor tenderer vi mot å skyve ansvaret fra oss. Og om vi lykkes med noe, selv om vi i virkeligheten bare hadde flaks eller fikk hjelp av andre, tenderer vi mot å glemme dette og tro at vår suksess skyldes vår egen arbeidsinnsats og vårt talent, sier forsker Kajsa Hansson ved Linköpings universitet i Sverige til tidsskriftet Arbetsliv.

Slike mekanismer kan dukke opp ved ansettelser og forfremmelser i arbeidslivet, der vi ikke kjenner til hvor rettferdige prosessene er.

– Når disse prosessene ikke er transparente, kan det være lett å finne feil i rekrutteringsprosessen når man ikke får jobben man har søkt på, eller om man ikke blir forfremmet, sier Hansson.

Vi overdriver urettferdighet

Tidligere studier har vist at egoistisk og umoralsk oppførsel øker når vi utsettes for urettferdige prosesser. Det samme kan skje i konkurransesituasjoner som har vært rettferdige, men der vi tror at vi har vært utsatt for urettferdighet. Det går fram av et forsøk Hansson og andre forskere ved Linköpings universitet har gjennomført.

Dette kan ha uheldige konsekvenser for forholdet mellom kollegaer, advarer Hansson.

– Når vi mislykkes, overdriver vi hvor urettferdig situasjonen har vært. Det øker risikoen for at vi blir mer egoistiske og umoralske. Det kan for eksempel føre til at ansatte begynner å snakke stygt om kollegaer på arbeidsplassen i en ansettelsesprosess, sier hun i en pressemelding der forsøket blir omtalt.

Vi ser at usikkerhet omkring rettferdighet i en konkurransesituasjon gjør at man blir mer egoistisk.

Parvis konkurranse

Forskerne har undersøkt om vi oppfører oss mindre egoistisk hvis vi får informasjon om at en prosess eller en konkurransesituasjon har gått rett og riktig for seg.

Studien gikk ut på å rekruttere deltakere til et forsøk der de konkurrerte parvis mot hverandre ved å løse ulike matematiske oppgaver. Etterpå fikk de vite om de hadde vunnet eller tapt. Deretter fikk både vinnere og tapere avgjøre hvor mye av vinnerens premiesum de selv syntes de fortjente.

Halvparten av deltakerne fikk informasjon som forklarte at konkurransen var gjennomført på en rettferdig måte. Den andre halvparten ble overlatt til selv å vurdere rettferdigheten i konkurransen.

Tapere som ikke ble informert om at konkurransen var blitt gjennomført på en rettferdig måte, hadde en feilaktig oppfatning av at den ikke hadde vært rettferdig. De kunne for eksempel ha en oppfatning om at de hadde fått vanskeligere oppgaver enn motstanderen, selv om det ikke stemte.

Informasjon er viktig

Hovedresultatet i forsøket var at taperne som fikk informasjon om at konkurransen faktisk var gjennomført på en rettferdig måte, tok betydelig mindre av vinnerens premiesum enn når de ikke fikk slik informasjon.

Funnene indikerer at informasjon om at man har konkurrert på like vilkår reduserer egoistisk oppførsel, skriver forskerne i en presentasjon av studien i Journal of Economic Behavior & Organization.

– Vi ser at usikkerhet omkring rettferdighet i en konkurransesituasjon gjør at man blir mer egoistisk. Men informasjon og transparens kan dempe dette. For å skape et mer etisk og rettferdig samfunn er det altså ikke bare viktig å skape og implementere rettferdige prosesser – å informere om dette kan være like viktig, sier Kajsa Hansson.

Powered by Labrador CMS