Arbeidsliv

POTENSIAL: Flere funksjonshemmede kunne vært i jobb, hvis Norge gjorde som Sverige, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Flere funksjonshemmede kan komme i jobb

Målet om å få flere funksjonshemmede i arbeid er ikke nådd, men det er muligheter for å øke sysselsettingen for denne gruppen, mener Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Sverige har en vesentlig større andel funksjonshemmede i arbeid enn Norge. Det tyder på at det også i Norge kan være rom for at flere funksjonshemmede kommer seg inn på arbeidsmarkedet, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en artikkel som ble publisert tirsdag.

Artikkelen tar for seg potensialet for økt sysselsetting blant funksjonshemmede, og den konstaterer at flere kunne vært i jobb om Norge hadde gjort som Sverige.

Flere sysselsettingstiltak i Sverige

Statlige sysselsettingstiltak rettet mot funksjonshemmede er langt vanligere i Sverige enn i Norge. Dette er en viktig faktor for å forklare forskjellene på Sverige og Norge når det gjelder andelen funksjonshemmede i arbeid, mener SSB.

Med tilsvarende mange på denne typen tiltak i Norge ville sysselsettingsprosenten for funksjonshemmede ha økt med rundt seks prosentpoeng her i landet, ifølge SSBs beregninger.

IA-avtale uten effekt

Å få flere funksjonshemmede i arbeid har vært et viktig politisk mål i Norge i mange år. Siden 2001 har det vært et av målene i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen.

Til tross for diverse tiltak og handlingsplaner har imidlertid resultatene vært magre. Sysselsettingen blant funksjonshemmede har stått på stedet hvil, viser SSBs undersøkelser.

I 2018 var 44 prosent av funksjonshemmede i arbeid, sammenlignet med 74 prosent for hele befolkningen i alderen 15–66 år. Det er omtrent på samme nivå som de foregående årene.

Mange ønsker arbeid

Andelen funksjonshemmede som ønsker seg arbeid, har også holdt seg stabilt siden den første IA-avtalen ble undertegnet.

Blant funksjonshemmede uten inntektsgivende arbeid var det 25 prosent, det vil si 85 000 personer, som uttrykte ønske om inntektsgivende arbeid i 2. kvartal 2018. Denne andelen har stort sett holdt seg på samme nivå siden 2002.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS