Arbeidsliv

Ved utgangen av 2014 var 29 prosent av de uføre uføretrygdet på grunn av muskel- og skjelettlidelser. Dette gjaldt nærmere 90.000 personer. 69 prosent av dem var kvinner. Disse helseproblemene bidrar dermed til mange tapte arbeidsår.

Flest til fastlegen på grunn av muskel- og skjelettlidelser

Problemene gir redusert livskvalitet, og mange har så store helseplager at de i kortere eller lengre perioder ikke kan delta i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

I underkant av 1,2 millioner nordmenn kontaktet fastlegene for behandling av muskel- og skjelettlidelser i 2015, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Hver fjerde kvinne og hver femte mann fikk behandling for slike plager.

Muskel- og skjelettlidelser rammer mange yrkesaktive og bidrar til høyt sykefravær og mange uføre. De fleste som har denne typen plager, blir fulgt opp og får behandling av helsetjenesten i kommunene.

Av til sammen nesten 14 millioner konsultasjoner hos fastlegene i 2015, fordelt på 17 sykdomsgrupper, gjaldt i underkant av 2,6 millioner konsultasjoner muskel- og skjelettlidelser.

Gir stort sykefravær og mange uføre

Muskel- og skjelettlidelser er mye sjeldnere dødsårsak enn for eksempel kreft eller hjerte- og karsykdommer, men mange har problemer med muskler eller skjelett.

Problemene gir redusert livskvalitet, og mange har så store helseplager at de i kortere eller lengre perioder ikke kan delta i arbeidslivet.

39 prosent av alle legemeldte sykefraværsdagsverk skyldtes muskel- og skjelettlidelser i 4. kvartal 2015, og mange blir uføre av disse lidelsene.

Ved utgangen av 2014 var 29 prosent av de uføre uføretrygdet på grunn av muskel- og skjelettlidelser. Dette gjaldt nærmere 90.000 personer. 69 prosent av dem var kvinner. Disse helseproblemene bidrar dermed til mange tapte arbeidsår.

Fordi så mange i yrkesaktiv alder er rammet, er muskel- og skjelettlidelser den sykdomsgruppen som gir størst produksjonstap i samfunnet, målt i tapte skatteinntekter.

Middelaldrende menn og eldre kvinner

Andelen menn som kontaktet fastlegene grunnet muskel- og skjelettlidelser, økte med stigende alder og var størst per innbygger blant middelaldrende menn i aldersgruppen 50-59 år, 269 pasienter per 1000 innbyggere.

For kvinner var andelen pasienter størst i aldergruppen 70-79 år med 370 pasienter per 1000. I aldersgruppen 90 år og eldre var det langt færre som kontaktet fastlegene på grunn av disse problemene, både blant kvinner og menn.

Dette skyldes nok ikke at folk i denne aldergruppen har færre helseplager, men at 27 prosent i denne aldersgruppen er på langtidsopphold på institusjon. De mottar eventuelle legetjenester av sykehjemslegen istedenfor fastlegen og fanges dermed ikke opp i denne statistikken.

Denne aldersbestemte skjevheten gjelder også for alle undergrupper av muskel- og skjelettlidelser, hvor andelen pasienter blant de eldste blir for liten.

Vond rygg, men går ikke til lege

Rygglidelser er tilstander som forekommer ofte i befolkningen. Drøyt 264 000 personer gikk til fastlegene for å få hjelp med ryggen i 2015, 5 prosent av hele befolkningen.

Andelen pasienter var litt større blant kvinner enn blant menn. For kvinner var andelen som søkte legens hjelp til rygglidelser størst blant middelaldrende og eldre, med unntak av dem i alderen 90 år og eldre.

Blant menn var middelaldrende hyppigst i kontakt med fastlegene på grunn av slike plager, men også mange yngre menn søkte legehjelp for disse helseplagene. Andelen menn i 30-årene som kontaktet fastlegene grunnet ryggproblemer, var litt større enn blant menn i 60- og 70-årene.

Forekomsten av rygglidelser i befolkningen var langt større enn andelen som kontakter fastlegene på grunn av disse lidelsene. I Levekårsundersøkelsen svarte 15 prosent at de hadde ryggproblemer, nesten tre ganger andelen som på grunn av disse problemene søkte hjelp hos fastlegene.

Andelen menn med rygglidelser økte her med alderen. Det er altså mange eldre menn med rygglidelser, men de kontaktet fastlegene i mindre grad enn middelaldrende menn. Tallene her er forbundet med en viss usikkerhet, i og med at Levekårsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, mens fastlegetallene er fulltelling.

Nakkelidelser rammer flest kvinner

Behandling av skulderplager og nakkelidelser forekom ikke like hyppig som rygglidelser, men de var likevel ganske vanlige muskel- og skjelettlidelser.

Andelen kvinner med skulderlidelser var litt større enn blant menn, men for nakkelidelser var kjønnsforskjellene større. Per 1000 innbyggere var det 21 kvinner og 13 menn som fikk behandling for slike plager.

Som for ryggproblemer var det en relativt mindre andel av de plagede som kontaktet legen for å få hjelp. I Levekårsundersøkelsen svarte 120 av 1000 kvinner at de hadde nakkelidelser, mens det tilsvarende tallet var 74 for menn.

Når folk oppgir at de har rygg- og nakkeproblemer uten å søke legehjelp, kan det være at disse lidelsene er av mildere og forbigående art. Dette er også tilstander som ofte forekommer flere ganger i løpet av livet, og en lærer derfor etter hvert hvordan en skal håndtere problemet uten å kontakte lege.

Powered by Labrador CMS