Arbeidsliv

For få med fagbrev i fremtiden

I 2030 vil det være stor etterspørsel etter personer som har lavere utdanning enn i dag, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny rapport fra SSB.

Det er særlig personer med videregående som høyeste utdanning og personer med kort høyere utdanning, som blit ettertraktet.

Rapporten, som viser prognoser for befolkning og arbeidsstyrke etter utdanning fram til 2030, mener vi kommer til å mangle 197.000 personer som har videregående som høyeste utdanning.

Bare innenfor bygg og anlegg vil vi mangle 30.000 personer. Samtidig vil vi ha 147.000 for mange med bare grunnskoleutdanning, ifølge SSB.

NHO mener vi må bli bedre på å utdanne folk til det arbeidslivet trenger fremover.

– Det blir derfor svært viktig å få så mange som mulig av disse til å fullføre en fagutdanning, sier Are Turmo, direktør for kompetanseavdelingen i NHO.

Ifølge SSB vil det i 2030 være etterspørsel etter rundt 1,5 million personer med utdanning på videregående skole-nivå, og ca.1 million personer med kort høyere utdanning. Dette rimer med det NHOs bedrifter rapporterer i NHOs kompetansebarometer som ble lansert i april i år. Her ble bedriftene spurt om kompetansebehov i dag og fem år fram i tid.

Powered by Labrador CMS