Arbeidsliv

Gründer Anita Schjøll Brede forklarer at kunstig intelligens er den teknologien som virkelig vil ta mange av dagens jobber.

Fremtidens yrker: – Kunstig intelligenstrener vil bli stort

Gründer Anita Schjøll Brede tror ikke det vil bli skapt nok jobber for alle mennesker i hele verden med de enorme teknologiske endringen som skjer i dag.

Publisert Sist oppdatert

For mange er jobb en stor del av identitet for. Likevel viser statistikk at 77 prosent av oss ikke er veldig engasjert i det vi jobber med.

Administrerende direktør i kunstig intelligens firmaet IRIS AI, Anita Schjøll Brede, hevder at den fjerde industrielle repulsjon vil komme til å påvirke arbeidslivet vårt radikalt.

Under et foredrag om «Fremtidens arbeidsplass» tok hun opp flere utfordringer som både politikere og næringslivet må ta stilling til nå.

– Yrker kommer til å forsvinne i tre bølger. Først mister vi yrkessjåfører til selvstyrte transportmidler. Deretter vil folk som jobber på fabrikker, i jordbruk, som bartendere og de som lager fast-food erstattes av roboter. Den siste bølgen vil ramme leger, advokater og journalister som vil bli erstattet med kunstig intelligens, sier hun.

Det vil komme nye yrker, ifølge Brede er kunstig intelligenstrener er av de yrkene som vil bli svært store. Spørsmålet er om vi klarer å skape nok jobber til alle.

– Nei, det er ikke mulig, mener Brede.

Radikal fleksibilitet

Gründeren viser til tre områder som må forandres slik at samfunnet tilpasses teknologirevolusjonen vi nå er inne i.

– Vi må ha radikal fleksibilitet. Ansatte må ha muligheten til å hele tiden lære på arbeidsplassene, sier Brede.

Hun påpeker også at dagens utdanningssystemet ikke fungerer fordi det er basert på en industriell modell der vi lærer å pugge fakta og kunne ting.

– Det har ingen relevans med arbeidslivet i dag. Hvor mange i dag jobber uten tilgang på internett? Vi skriver eksamen i dag uten internett basert på å pugge fakta. Det henger ikke sammen med det vi trenger å gjøre, forklarer hun.

Det elever trenger i dag er å lære kildekritikk, kompleks problemløsning, evne til å tilegne seg ny kunnskap og å følge sin lidenskap, mener gründeren.

Hun tror også borgerlønn er svaret dersom det ikke er nok arbeid for alle i fremtiden.

I dag holder Finland på med et eksperiment som involverer borgerlønn og Sveits hadde nylig en folkeavstemning om temaet.

– Vi må snakke om hvordan alle mennesker skal få sine grunnbehov møtt dersom det ikke er jobber nok for alle, sier hun.

Verden forandres

Brede har studert ved Singularity University som er en tenketank fra Silicon Valley som tilbyr utdanningsprogram.

Universitet ble grunnlagt ved NASA sin forskningspark i California i 2008. Her tok hun med seg en del spennende tanker om fremtiden og hva vi kan forvente oss.

– Vi er vandt med å tenke på verden som et lineært sted. Når vi ser på teknologiens utvikling i verden og oss selv så vi tar ett lite skritt om gangen.

Datalagringskraft øker ikke lineært, men eksponentielt. Minnepinner halveres i pris, størrelse og fordobles i kapasitet hver 18 måned. Det er den teknologiske utviklingen vi er inne i.

– Greia med den teknologiske utviklingen, informasjons- og datateknologi er at den utvikler seg ikke lineært. Våre hjerner tenker at den gjør det, men den utvikler seg faktisk eksponentielt. Alt fordobles. Det er denne hastigheten teknologi utvikler seg med, sier Brede.

Mange har sett videoer på YouTube av roboter som faller og gjør dumme ting. De samme folkene tenker derfor at det er mange år før disse robotene vil erstatte oss på arbeidsplassen.

– Problemet er at robotene utvikler seg eksponentielt, poengterer Brede.

Det er ikke mange år siden datamaskiner var noe stort og klumpene, nå går vi rundt med smart-telefoner i lomma.

– Den utviklingen vi er inne i går så mye fortere enn våre hjerner innser. Selv de som jobber med prognoser klarer ikke å forutse utviklingen, sier hun.

Solenergi erstatter oljen

Prisen på solenergi har falt radikalt de siste få årene. Ifølge Brede så kommer den ikke til å stoppe på prisnivået til kull og gass.

– Den går bare rett ned. Så kommer oljeanalytikerne våre å sier at 100 dollar fatet i 2020 – «ikke noe problem», sier Brede.

Oljeanalytikerne har uttalt at «Vi har 100 år til med olje og gass» og at «næringen i Norge ikke har problemer» og dette «kommer til å gå fint».

– Da tror ikke jeg at de har sett disse tallene her. Vi klarer ikke å henge med på den teknologiske utviklingen, selv om vi er veldig tilpasningsdyktige, sier hun.

I dag opplever verden et dusin boktrykkerkunstøyeblikk på samme tid.

– Så mye som boktrykkerkunsten endret verden vil den teknologien endre verden akkurat nå. Det vil bare være 12 ganger så kraftig og radikalt. Det fører til en fullstendig endring i jobbene våre.

Printe et menneskehjerte

Store data er noe som en snakker mye om for tiden. De siste to årene har verden ni ganger så data sammenliknet med hele menneskehetens historie opp til disse to årene.

– Sensorer kommer til å være inn overalt, sier Brede.

I løpet av de neste 10-15 årene vil alle mennesker være på nett. Dette fører til at hele menneskeheten er samlet i en «felles økonomi».

– 3D-produksjon kommer til å erstatte veldig mye av den menneskeskapte produksjonen vi har i dag, sier gründeren.

I Amsterdam bygger de en bro ved hjelp av 3D-printing der de i 2017 skal sette en 3D-printer på hver side av elven og trykke start.

– Vi er 10-15 år unna printing av menneskeorganer. Da vil vi kunne printe et menneskehjerte ved hjelp av celler. Det lages roboter som kan ha emosjonelle samtaler med brukere innen helse og omsorg. Selvfølgelig byr dette på etiske dilemmaer, sier Brede.

Gjør-det-selv-bølge

I dag bygger barn hardware og får det til å fungere før det kan masseproduseres.

– Dette gjør at hele innovasjonsprosessen i de store selskapene er fullstendig utdatert, sier Brede.

I tillegg mener hun at selvstyrte biler vil slette alt av sjåfører.

– Bussjåfører, taxi-sjåfører og langdistansesjåfører kommer til å forsvinne, det er bare snakk om noen få år, sier hun.

I Sverige har de satt inn forbud mot droner med kamera.

– Jeg tror ikke det er veien å gå å forby alt vi ikke liker.

Lærer mer om kroppene våre

Gründeren tror kunstig intelligens er den teknologien som virkelig kommer til å ta mange jobber.

– Det kommer ikke til å ta mange år.

Mange teknologer jobber nå med å utvikle digital helse. På denne måten vi vil lære mer om våre egne kropper og ta mer og mer ansvar for egen helse.

– Operasjoner som er utført av roboter er allerede i dag inne i rutineoperasjoner og de er bedre enn de utført av leger, sier Brede.

I dag har folk full tilgang på gentesting av seg selv og kan få vite alt som foregår i kroppene sine.

– Innenfor bioteknologi vet vi hvordan vi skal lage designerbabyer. Alt rundt graviditet og barsel vil forandre seg, sier hun.

Ikke relevant det du lærer

Brede forklarer at halvparten av de evnene du lærer første år på universitetet ikke lenger er relevante den dagen du går ut. En må derfor lære seg nye ting hele tiden.

– 35 prosent av barn som i dag går i grunnskolen ender opp å jobbe i karrierer som ikke er funnet opp enda.

Yrkesgrupper og arbeidsplasser er i radikal endring. 60 prosent av studenter studerer til jobber som kommer til å fjernes av teknologi.

– Verden vil ikke se lik ut når vi går ut av skolen som når vi begynte. I Kina ble 60.000 arbeidere ble sagt opp over natta til fordel for roboter på en fabrikk. Dette skjer nå, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS