Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har arbeidsgiver lov til å nekte å tegne yrkesskadeforsikring for ansatte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er en gutt på 32 år som jobber på verdens beste restaurant. På grunn av korona har restauranten dessverre hatt få besøkende, vi har gått ned i lønn alle sammen (samtykket) og nå prøver vi alt vi kan å få restauranten opp på beina igjen.

Fordi inntektene mine har vært redusert, har jeg imidlertid også tatt på meg en bijobb som maler.

Da jeg ble ansatt i firmaet spurte arbeidsgiver meg om jeg hadde yrkesskadeforsikring hos restauranten, jeg svarte ja. Da fikk jeg pent beskjed om at de ikke kom til å tegne en ekstra yrkesskadeforsikring for meg. Er dette lov?

Svar: Lov om yrkesskadeforsikring regulerer de rettslige rammene for yrkesskadeforsikring, herunder hvem som plikter å tegne slik forsikring. Lovens § 3 bestemmer at «arbeidsgivere plikter å tegne forsikring til dekning av yrkesskade og yrkessykdom».

Etter bestemmelsens ordlyd er det således «arbeidsgivere» som er pålagt plikten. Loven inneholder ingen unntak for hvilke type arbeidsgivere som ikke har plikt til å tegne forsikring.

Tvert imot stadfester yrkesskadeforsikringsloven § 2 a at begrepet «arbeidsgiver» i loven omfatter «det offentlige og enhver annen som i eller utenfor ervervsvirksomhet har noen i sin tjeneste». Begrepet favner dermed vidt, og oppstiller ingen unntak for biarbeidsgiver.

Formålet bak reglene om yrkesskadeforsikring er videre å sørge for at alle arbeidstakere er forsikret mot skade eller sykdom som oppstår på arbeidsplassen i arbeidstiden. Dette innebærer at forsikringsdekningen ikke omfatter private gjøremål.

Området for dekning avgrenses til arbeid som utføres i arbeidsgivers virksomhet. Det ville dermed vært unaturlig om forsikringen også skulle ha dekket arbeidstakers skade eller sykdom oppstått på en annen arbeidsplass enn der forsikringen er tegnet.

Biarbeidsgiver er dermed også pliktet til å tegne forsikring etter loven. Vår anbefaling er at du formidler dette til biarbeidsgiver. Obligatorisk yrkesskadeforsikring er også noe som Arbeidstilsynet vil kunne kontrollere ved en eventuell virksomhetskontroll.

Du kan derfor også vurdere om det er grunn til å nevne dette for arbeidsgiveren din for å bli omfattet, ettersom det kan fremstå som om vedkommende ikke er klar over det. Dersom vedkommende likevel ikke vil tegne forsikring for deg, er det mulig å ta kontakt med en advokat for bistand.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS