Arbeidsliv

Har bedriften adgang til å trekke for mye utbetalt lønn?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi er en liten privat bedrift innen telecom. Som en følge av feil i våre interne systemer, har samtlige 20 ansatte fått utbetalt for mye lønn over flere måneder – rundt 10.000 kroner til sammen per person. Vi har nå gitt de ansatte beskjed om at de vil bli trukket i lønn for det som uriktig ble utbetalt. De som vil, har fått tilbud om trekk av et lite beløp hver måned, slik at de har nok å rutte med.

Enkelte arbeidstakere har imidlertid vært svært misfornøyde med beskjeden, og mener det ikke er sikkert at vi har adgang til dette som arbeidsgiver. Jeg mener bestemt at vi har det, ettersom det er en bestemmelse i alle arbeidskontraktene om at arbeidsgiver kan trekke i lønn ved uriktig lønnsutbetaling. Eller tar jeg feil her?

Svar: Etter arbeidsmiljøloven § 14-15 andre ledd bokstav c er utgangspunktet at arbeidsgiver kan trekke en arbeidstaker i lønn der dette på forhånd er fastsatt ved skriftlig avtale. Utgangspunktet for vurderingen av om en trekkadgang er avtalt på forhånd, er ordlyden i arbeidsavtalen, eventuelt ordlyden i annen avtale der dette er regulert. Du gjengir ikke formuleringen i arbeidskontrakten, men vi legger til grunn at ordlyden etter en naturlig språklig forståelse gir adgang til trekk i lønn der de ansatte har fått utbetalt for mye, uten at feilen skyldes de ansatte selv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS