Arbeidsliv

Hvordan utarbeider man en oppfølgingsplan for en sykmeldt ansatt?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en nystartet bedrift. En av våre ansatte har vært sykemeldt i noen uker Jeg har lest at vi er forpliktet til å utarbeide en såkalt oppfølgingsplan. Stemmer dette, og hva innebærer det?

Svar: Det er riktig at det må utarbeides en oppfølgingsplan. Planen må utarbeides så snart som mulig, og senest når en arbeidstaker har vært sykemeldt i fire uker, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 tredje ledd. Oppfølgingsplanen skal inneholde en vurdering av arbeidstakers arbeidsoppgaver og arbeidsevne. Planen skal også inneholde aktuelle tiltak i arbeidsgivers regi, aktuelle tiltak med bistand fra myndighetene og plan for videre oppfølging.

Oppfølgingsplanen skal sendes til arbeidstakeren. Man bør be arbeidstakeren bekrefte mottak av planen, og komme med innspill innen en frist på f.eks. tre dager. I den forbindelse kan man særlig spørre om det er noe dere som arbeidsgiver kan gjøre mht. tilrettelegging for at arbeidstakeren skal kunne komme tilbake i jobb, helt eller delvis. Dersom arbeidstaker ikke kommer med innspill, kan oppfølgingsplanen ferdigstilles i tråd med arbeidsgivers forslag.

Oppfølgingsplanen kan oppdateres/endres senere, avhengig av utviklingen. Hensikten er å opprette en dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Merk at arbeidsgiver plikter å kunne dokumentere hvordan oppfølgingsplanen har vært fulgt opp, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 sjette ledd.

Det er også viktig å merke seg at dere som arbeidsgiver har en tilretteleggingsplikt, jf. arbeidsmiljøloven §4-6 første ledd. Dette innebærer at dere skal tilrettelegge for at arbeidstakeren skal kunne komme tilbake i arbeid, helt eller delvis. Arbeidstakeren har på sin side en medvirkningsplikt i sykefraværsoppfølgingen, jf. folketrygdloven § 8-8.

Powered by Labrador CMS