Arbeidsliv

Hvordan ser man mest kompetent ut?

Ikke gjør denne feilen med profilbildet på CVen

Skal man smile og risikere å bli oppfattet som dumsnill og underdanig? Skal man lene seg tilbake eller fremover? Og hvordan ser man egentlig fremoverlent ut?

Publisert Sist oppdatert

I dag kreves det ofte bilde av jobbsøkere. Og de som siler ut søkerne fra bunken, har ofte tilgang til bilder ikke bare i CVen, men også fra sosiale medier og søkernes forrige arbeidsgivere.

Forskere har nå endelig tatt tak i ett av de store spørsmålene for jobbsøkere. Hvordan skal man egentlig se ut på et profesjonelt profilbilde?

I den publiserte forskningsartikkelen «How to pose for a professional photo: The effect of three facial expressions on perception of competence of a software developer» av Petra Filkuková og Magne Jørgensen går det frem at ikke alle profilbilder fungerer like godt.

I studien ble 20 norske deltagere avbildet på tre forskjellige måter. Først et nøytralt bilde, så et med et smil og til slutt et hvor man inntok en «tenkende positur» med hånden under haken.

Deretter evaluerte profesjonelle rekrutterere hvem de anså som mest kompetent for å fylle en stilling som programmerer kun basert på bildene.

Søkere som smilte ble oppfattet som mer kompetente enn når de inntok en helt nøytral positur. Personene med «tenke-positur» ble systematisk vurdert som minst kompetente.

Graden av erfaring blant de som sto for silingen av kandidater, hadde ingen effekt på disse resultatene.

Kvinner ble også vurdert som mindre kompetente til stillingen enn menn. Samtidig legger forskerne til at dette resultatet ble i betydelig grad påvirket av at noen av de som stod for rekrutteringen var nokså uerfarne. Blant erfarne silere så man ikke denne kjønnsdiskrimineringen.

Til sist viser undersøkelsen at kun 10 prosent av faktiske IT-utviklere trodde arbeidsgivere aldri ble påvirket av en søkers ansikt når de skal ansette nye folk. Hele 33,8 prosent mente at en persons «kompetente fjes» noen ganger er helt avgjørende for å bli ansatt.

Powered by Labrador CMS