Arbeidsliv

Finansminister Siv Jensen (Frp) (f.v.) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er frontfigurene i regjeringens inkluderingsdugnad.

Jobbspeidere skal matche trygdemottakere med arbeidsgivere

Publisert Sist oppdatert

I regjeringens reviderte nasjonalbudsjett er det satt av 12,6 millioner kroner til 36 nye «markedskontakter» i Nav.

Gjennom tett kontakt med arbeidsgivere skal de ha som hovedoppgave å finne ut hvilke kompetanser som etterspørres, og matche arbeidssøkende i Nav-systemet med disse.

Hensikten er å gjøre overgangen fra trygd til arbeidslivet bedre for både arbeidstaker og arbeidsgiver, og på den måten øke sjansene for at arbeidsforholdet varer.

Dugnaden skal også få flere med nedsatt arbeidsevne eller hull i CV-en i arbeid.

– Flere markedskontakter betyr bedre jobbmatching og en vinn-vinn-situasjon for bedriften og kandidaten. Målet er jo å få folk fra NAV-køen over i ordinære jobber, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

– Når jeg snakker med arbeidsgivere er det én ting som går igjen: De ønsker seg en fast kontaktperson. Nå kommer vi dem langt på vei i møte, sier statsråden.

Hovedorganisasjonen Virke er enig, men mener at regjeringens forslag er for puslete.

– Flere markedskontakter betyr bedre jobbmatching og er noe Virke har etterspurt lenge. Jeg er tvilende til om en økning på 36 er tilstrekkelig til å nå ut til alle små og mellomstore virksomheter som jobber med inkludering og har kontakt med NAV, men jeg vil rose regjeringen for å ta et skritt i riktig retning, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

Det kommer mer

Tiltaket er en del av regjeringens varlsede inkluderingsdugnad.

Både departementet og partene i arbeidslivet bekrefter at det i en rekke fora, inkludert med partene, arbeidsgivere og brukerorganisasjoner, diskuteres hvordan regjeringen best kan spisse virkemidler og justere ordninger for at flere arbeidsgivere «kan ta sjansen og rekruttere utradisjonelt».

Flere kilder opplyser overfor Dagens Perspektiv at det nærmer seg enighet om «tiltakspakker for inkludering», som også lederne i regjeringspartiene nevnte da Jeløya-plattformen ble offentliggjort.

Dette er imidlertid ikke en del av det reviderte nasjonalbudsjettet som ble presentert tirsdag 15. mai, og annet enn at dette tiltaket er ett av mange som diskuteres ønsket ikke regjeringen å kommentere saken.

20. juni skal regjeringen arrangere en oppstartskonferanse for deres inkluderingsdugnad i Oslo, med tema «Hvordan få til god inkludering».

Powered by Labrador CMS