Arbeidsliv

Juristene svarer | Har jeg kun rett på tre ukers ferie som skipsarbeider?

Publisert Sist oppdatert

­

Spørsmål: Jeg jobber om bord på et skip på Vestlandet og har nettopp søkt om ferie i fire uker.

Jeg fikk avslag på søknaden fordi arbeidsgiver mente at jeg bare har krav på tre ukers ferie fordi skipsarbeidere har egne regler og at man derfor kan avtale kortere ferie.

Dette har vi ikke praktisert tidligere år. Han viste til at tre ukers ferie er regulert i personalhåndboken vår, som nylig er endret.

Jeg vet det er mye egne regler for folk som jobber på skip, men jeg trodde fortsatt at jeg hadde rett på fem uker ferie sånn som alle andre. Hvem er det som har rett her?

Svar: Utgangspunktet er at reglene om ferie for arbeidstakere på skip reguleres av ferieloven. Det er imidlertid slik at det eksisterer noen egne regler for skipsarbeidere som fremgår av Forskrift om ferie for arbeidstakere på skip.

Enkelte regler i ferieloven kan likevel ikke fravikes gjennom forskriften. Dette gjelder regler om ferietidens lengde (ferieloven § 5 nr. 1, 2, 3 og 4 første ledd) og prosentsatsene for feriepenger.

Av ferieloven § 5 nr. 1 fremgår at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker gis ferietid på 25 virkedager hvert ferieår. Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- og høytidsdager.

Siden lørdag regnes som virkedag, vil det innebære at du har krav på fire uker og én dag ferie hvert kalenderår i henhold til ferielovens regler. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan ikke ved avtale fravike denne bestemmelsen til ugunst for arbeidstaker.

Hvis du har søkt om fire uker ferie i løpet av hovedferieperioden, dvs. fra 1. juni – 30. september, kan arbeidsgiver i medhold av forskriften § 2 bestemme at 18 virkedager skal gis utenfor av hovedferieperioden.

Dette tilsvarer totalt tre uker ferie. Det kan nok derfor være denne muligheten arbeidsgiveren din sikter som grunnlag for avslag. Dette burde du forsøke å få en oppklaring i.

Dersom dette ikke er tilfelle, bør du vise til ferielovens bestemmelser og hovedregelen om ferieavvikling i hovedferien etter § 7, og at du har krav på minst fire uker og én dag ferie.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS