Arbeidsliv

Illustrasjon.

Juristene svarer: permisjon, ferie og e-postkonto

Vårt ekspertpanel svarer hver uke på spørsmål om arbeidsliv fra leserne.

Publisert Sist oppdatert

Permisjon for utenlandstjeneste

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som tidligere har tjenestegjort ett år – 12 måneder – i en internasjonal fredsbevarende operasjon i regi av FN. Nylig ble jeg kontaktet av FN med forespørsel om å delta i en ny operasjon. Denne gang er oppholdet forutsatt å vare i 18 måneder. Arbeidsgiver sier imidlertid nei til å gi meg permisjon, med den begrunnelse at jeg ble innvilget permisjon før, og han mener det blir vel mye av fravær på grunn av disse operasjonene. Har han rett til å nekte meg dette?

Reserveoffiser

Svar: Ja, delvis. Arbeidsmiljøloven regulerer dette i § 12-12. Denne bestemmelsen gir rett til permisjon i inntil 24 måneder til slik tjeneste – men det er samlet fravær, hvis det er fordelt på flere tjenesteperioder. Siden din samlede permisjon blir på 30 måneder, kan arbeidsgiver nekte å gi deg permisjon for de siste 6 månedene av annen tjenesteperiode. Hadde du imidlertid vært ansatt hos annen arbeidsgiver under den første permisjonen, ville du hatt rett til inntil 24 måneder hos ny arbeidsgiver.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Ferie - hva kan arbeidsgiver pålegge?

Spørsmål: Hei! Kan jeg pålegge arbeidstakere å ta fire uker ferie om sommeren? Det er på sommeren vi har minst behov for folk på kontoret, og det blir fort kritisk lite folk ut fra behovet hvis de tar ferie ellers i året.

Allmennlege på fastlegekontor

Svar: Svaret er i utgangspunktet ja. Så fremt det ikke er avtalt noe annet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, følger det av arbeidsgivers styringsrett å kunne pålegge tidspunkt for feriefastsetting.

Ferieloven presiserer at man skal drøfte feriefastsettingen i god tid med arbeidstaker. Kommer man ikke til enighet, er det likevel arbeidsgiver som bestemmer. Videre er det slik at arbeidstaker kan kreve at hovedferien på 18 virkedager avvikles innenfor perioden 1. juni til 30. september, og at restferien på 7 dager avvikles samlet innenfor resten av ferieåret.

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

E-postkonto ved avslutning av arbeidsforhold

Spørsmål: En ansatt i administrasjonen har gjennom mange år vært nærmeste kontakt for våre kunder. Mye kontakt foregår på e-post, og mange kunder bruker hans e-postadresse for å kontakte vår bedrift. Vedkommende skal nå slutte, og vi frykter at kundene ikke skal oppnå kontakt med oss. Kan vi legge inn en automatisk videresending av all fremtidig e-post til min e-postkonto?

Seksjonsleder

Svar: Nei, det kan dere ikke. Når arbeidsforholdet opphører, skal arbeidstakers e-postkasse avsluttes. Dette følger av regelverket for personvern. Kravet til å avslutte e-postkassen innebærer i praksis at e-postkassen skal opphøre å fungere, ved at det verken kan sendes eller mottas e-postmeldinger.

For best mulig å ivareta deres kundeforhold, bør aktive kundeforbindelser få beskjed om ny kontaktinformasjon før vedkommende slutter hos dere. En løsning kan være at vedkommende allerede nå legger inn automatisk signatur i alle utgående e-poster med informasjon om at han slutter, dato, samt ny kontaktadresse i virksomheten. For kundekontakt i fremtiden vil jeg anbefale dere å benytte en e-postkasse som er felles for hele virksomheten, som post@virksomhet.no. Slike postkasser omfattes ikke av personvernbestemmelsene, så dere slipper at det samme problemet oppstår neste gang en sentral ansatt skal slutte.

Unntaksvis har Datatilsynet åpnet for at e-postkontoer kan holdes åpne i en overgangsperiode for å sende ut fraværsmelding med ny kontaktinformasjon. Dette innebærer i så tilfelle ikke at arbeidsgiver, eller andre i virksomheten, kan gå inn i e-postkontoen og lese innkommende e-poster. Innen rimelig tid må arbeidsgiver slette e-postkassen, når det ikke lenger er nødvendig med fraværsmelding for å gjennomføre formålet om å gi kunder beskjed om ny kontaktinformasjon.

SBDL v/advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Powered by Labrador CMS