Arbeidsliv

Kan bli lettere å stjele kompetanse fra konkurrenten

Toppadvokater tror at konkurransemyndighetene vil slå ned på «rappeklausuler».

Publisert Sist oppdatert

Norske konkurransemyndigheter vil utøve makt på en rekke områder som tidligere ble ansett som utenfor deres ansvarsområde, tror flere eksperter på konkurranserett.

– Ja, på generelt grunnlag tror jeg at vi kommer til å se at norske konkurransemyndigheter vil håndheve regler i saker de tidligere ikke rørte, sier partner Siri Teigum i advokatbyrået Thommessen.

Hun vil ikke uttale seg spesifikt om hvilke felt hun tror dette vil skje på.

Under et internt seminar hos forretningsadvokatfirmaet BAHR for klienter og kolleger denne uken pekte imidlertid partnerne Helge Stemshaug og Beret Sundet på såkalte «rappeklausuler» som et åpenbart nytt felt for Konkurransetilsynet.

Slike klausuler innebærer gjerne at en ansatt ikke kan gå til en konkurrent, eller avtaler konkurrenter imellom som sier at de ikke kan rekruttere hverandres folk.

Advokatene mener at det kan argumenteres for at praksisen, som er utbredt i enkelte bransjer, er konkurransehemmende.

– Ikke bli overrasket om dette skyller inn over landet og gjør seg gjeldende her, sier Stemshaug, som også leder Advokatforeningens fagutvalg for Europa- og konkurranserett.

Amerikanske tilstander

Bakgrunnen for spådommen er utviklingen i USA.

For tre år siden sendte det amerikanske justisdepartementet ut nye retningslinjer der det tydelig kom frem at å inngå avtaler med konkurrenter om å ikke rekruttere hverandres ansatte, bryter med konkurransereglene.

I april i fjor kom et nytt skriv fra de amerikanske myndighetene. For å få bukt med det de mener er et økende problem, har de startet straffeforfølgelse i slike sammenhenger.

Det er en kjent sak at trender innen jussen, og særlig på konkurransefeltet, ofte kommer fra USA, noen ganger via Brussel, til Norge.

Derfor venter BAHR-advokatene nå at europeiske og norske konkurransemyndigheter følger amerikanernes eksempel med det aller første.

– Konkurransetilsynet sliter for tiden med å finne saker å håndheve. Derfor tror jeg en slik ny type kategori overtredelser er lavhengende frukt, sa Stemshaug under seminaret på Tjuvholmen i Oslo.

Enkeltvurderinger

I en epost skriver Konkurransetilsynet at de ikke tidligere har hatt konkrete saker hvor det er grepet inn mot denne typer klausuler.

– Om det blir aktuelt å håndheve i fremtiden vil avhenge av en konkret vurdering i hver enkelt sak hvor slike problemstillinger eventuelt oppstår, skriver tilsynet.

Powered by Labrador CMS