Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan du forlenge prøvetiden fordi arbeidstaker har vært borte på grunn av ferie?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt som er i prøvetid, som vi merker ikke fungerer så godt i stillingen. Vi ønsker imidlertid å avvente situasjonen, da vi ikke føler vi har nok grunnlag (ennå) til å gå til oppsigelse. I forbindelse med ferieavviklingen skal vedkommende ta 4 uker ferie nå i juli. Når vedkommende da er tilbake i august vil det være kort tid igjen av prøvetiden. Kan vi forlenge prøvetiden siden arbeidstaker har vært borte på grunn av ferie?

Virksomhetsleder

Svar: Arbeidstakers prøvetid kan forlenges ved fravær, dersom vedkommende er orientert om adgangen til forlengelse skriftlig ved ansettelsen, og forlengelsen gjøres skriftlig og før utløpet av prøvetiden. Prøvetiden kan for øvrig kun forlenges med en tilsvarende lengde som fraværet. Fraværet kan ikke skyldes arbeidsgiver. Typiske eksempler på fravær som gir grunnlag for forlengelse av prøvetiden er sykdomsfravær, svangerskapspermisjon, militærtjeneste m.v. Ordinær ferieavvikling er en naturlig og lovpålagt del av et løpende ansettelsesforhold, som neppe vil gi grunnlag for forlengelse av prøvetiden utover lovens maksimale grense på seks måneder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS